După o amânare de două săptămâni, magistraţii Judecătoriei Mangalia au dat miercuri, 27 iunie, verdictul în cazul contestaţiei formulată de Silviu Radu Luncan împotriva deciziei procurorului de a clasa plângerea penală făcută la adresa celor trei salvamari.
Magistraţii Judecătoriei Mangalia au decis să admită plângerea formulată de turistul scos din apele mării de către cei trei salvamari. Acesta îi acuza pe cei trei salvatori de purtare abuzivă, iar pe poliţistul local prezent la faţa locului de privare de libertate în mod ilegal. Totodată, le cere câte 10.000 de euro daune fiecăruia. Decizia este definitivă.
„Admite plângerea formulată de petentul Luncan Silviu Radu … şi dispune desfiinţarea soluţiei date de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia prin ordonanţa nr. 3106/P/2016 din 18.10.2017, de clasare a cauzei în care s-a efectuat cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi lipsire de libertate în mod ilegal prevăzute de art. 296 alin.2 Cod penal şi art. 205 alin.1 Cod penal, şi trimiterea cauzei la procuror pentru a completa urmărirea penală… Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 27.06.2018”, se arată în încheierea magistraţilor.
Aşadar, plângerea penală făcută de către turistul scos din valuri se va întoarce pe masa procurorilor care sunt obligaţi să cerceteze din nou această cauză.
Un avocat din Bucureşti, Silviu Radu Luncan (60 de ani), a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia împotriva a trei salvamari şi a unui poliţist local care l-au scos din apă în anul 2016, într-o zi în care era arborat steagul roşu, semn că înotul este interzis. Procurorul de caz a clasat plângerea avocatului, pe motiv că faptele nu există, dar acesta s-a adresat instanţei cu contestaţie, astfel că dosarul s-a judecat miercuri, 13 iunie, la Judecătoria Mangalia, instanţa rămânând în pronunţare.
Incidentul s-a produs pe 22 august 2016, pe o plajă din staţiunea Mangalia. În ziua respectivă au fost şase cazuri de persoane înecate pe plajele din Mangalia, marea fiind agitată. Din declaraţiile avocatului, menţionate de anchetatori, acesta a intrat în apă pentru a-şi „face baia zilnică de două ore în mare“. Deşi era steag roşu, omul spune că nu depăşea geamandura. Mai mult, susţine că este un înotător experimentat, care a participat în trecut la campionate de înot. Acestea ar fi fost motivele pentru care nu a vrut să iasă din apă când cei trei salvamari i-au cerut asta. În tot acest timp, pe plajă, un echipaj SMURD resuscita un bărbat scos din valuri, care ulterior a murit, iar salvamarii căutau un copil dispărut, pe care apa l-a scos a doua zi la mal mort, conform adevarul.ro.
După mai bine de o oră de tratative, mai mulţi turişti au intrat şi l-au scos forţat pe avocat, pe plajă fiind încătuşat de un poliţist local şi dus la poliţia municipală pentru identificare.
Pe 13 iunie, în faţa judecătorului, Silviu Radu Luncan şi-a spus din nou versiunea sa cu privire la cele întâmplate în anul 2016.
Totodată, instanţa a audiat şi un martor, agentul şef Ştefan Munteanu din cadrul IPJ Constanţa. Poliţistul care l-a preluat pe avocatul recalcitrant de pe plajă şi l-a însoţit la secţia de poliţie a confirmat spusele salvamarilor, că turistul a refuzat să se legitimeze, lucrul acesta întâmplându-se mai târziu, la secţia de poliţie.