Senatul a adoptat tacit, pe modelul Camerei Deputaților, un al proiect de lege controversat. Limba maghiară ar putea deveni obligatorie în anumite regiuni din țară
La începutul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege controversat, inițiat tot de UDMR. Din document se înțelege că anumite autorități locale vor fi obligate să folosească oficial limba unei minorități dacă în acele în comunități minoritatea reprezintă cel puțin 20% din populație.
Una dintre regiunile cele mai afectate de acest proiect este Transilvania, unde minoritatea maghiară este dominantă, relatează Adevărul.ro.
Proiectul inițiat de UDMR a primit aviz pozitiv în plină pandemie de coronavirus din partea Comisiei Juridice conduse de Șerban Nicolae.
Acesta a fost asumat de toți parlamentarii UDMR și a fost depus la Senat, unde PSD are majoritate, în toamna anului trecut. Articolul 94 din proiectul legislativ se referă la folosirea limbii minorităților naționale.
Cum a ajuns proiectul legislativ să primească aviz pozitiv
13 noiembrie 2019 – aviz negativ de la Consiliul Economic și Social;
16 decembrie 2019 – aviz pozitiv „cu observații și propuneri” de la Consiliul Legislativ;
4 martie 2020 – aviz negativ de la Comisia de Muncă;
30 martie 2020 – aviz pozitiv de la Comisia Juridică a Senatului, condusă de Șerban Nicolae, PSD având majoritate;
8 aprilie 2020 – adoptat tacit de Senat, unde PSD are singur majoritate.
Context. Acesta este al doilea proiect controversat inițiat de UDMR, după ce proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc trecuse tacit de Camera Deputaților, dar a fost respins ulterior de Senat, for decizional, după ce și președintele Klaus Iohannis s-a arătat cu adevărat revoltat considerând că PSD-ul „vrea să dea Ardealul ungurilor”.