DUREREA care i-a măcinat o viață pe CORNELIA și LUPU REDNIC: „Am zis că mă topesc atunci”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » Senatorul Marius Humelnicu: ”Dincolo de interesele şi ambiţia lui Putin, criza umanitară se adânceşte. Această nenorocire trebuie să înceteze!”

Senatorul Marius Humelnicu: ”Dincolo de interesele şi ambiţia lui Putin, criza umanitară se adânceşte. Această nenorocire trebuie să înceteze!”

De: Cristian Lisandru 30/03/2022 | 16:00
Senatorul Marius Humelnicu: ”Dincolo de interesele şi ambiţia lui Putin, criza umanitară se adânceşte. Această nenorocire trebuie să înceteze!”

După ce – pe data de 24 februarie – președintele Vladimir Putin a ordonat o ”operațiune militară specială”, armata Rusiei a pătruns în Ucraina din mai multe direcții, inclusiv pe de teritoriul Republicii (”neutre”) Belarus, acolo unde fuseseră desfășurate, anterior, și exerciții militare comune. Înainte de declanșarea invaziei, republicile autoproclamate Donețk și Lugansk ceruseră Moscovei o recunoaștere a independenței lor, iar liderul de la Kremlin a spus ”Da”. 

Inițial, s-a vorbit despre protejarea populației din regiunea Donbas, însă planurile militare întocmite la Kremlin aveau și alte ținte, inclusiv Kievul, capitala Ucrainei, și eliminarea de la putere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, lider ale cărui viziuni pro-UE și pro-NATO au iritat, de mai mult timp, Kremlinul.

Rusia nu a reușit, însă, să cucerească marile orașe ale Ucrainei nici după o lună de război, iar între timp au avut lor mai multe runde de ”negocieri” între Kiev și Moscova. Rusia pune condiții pe care Ucraina le consideră ”inacceptabile”, bombardează în continuare orașele ucrainene pentru a determina populația să fugă din calea morții, iar criza umanitară fără precedent întristează și înspăimântă, notează GÂNDUL.

GÂNDUL l-a contactat pe senatorul social-democrat Marius Humelnicu, pentru a încerca să oferim răspunsuri concrete unor semne de întrebare care persistă, iar acesta a declarat, de la bun început, că Vladimir Putin și-a dorit să prezinte această invazie a Ucrainei ”într-o manieră total diferită de realitate”.

”Rusia este binecunoscută ca fiind maestră în propagandă şi manipulare informaţională”

Vladimir Putin s-a ferit să folosească termenul de ”război”, după ce a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina, promovând, cu obstinație, sintagma ”operațiune militară specială”.

Senatorul Marius Humelnicu citește această sintagmă într-o ”cheie aparte” și spune că Putin încearcă, practic, să capete o susținere considerabilă din partea poporului său, iar totul face parte din ”arsenalul” propagandei și al ”manipulării informaționale”.

”Sintagma «Operaţiune militară specială în Ucraina» este, probabil, astfel aleasă încât invazia Rusiei în Ucraina să poată fi prezentată de Vladimir Putin într-o manieră total diferită de realitate.

Este un tertip comunicaţional bine gândit. De altfel, Rusia este binecunoscută ca fiind maestră în propagandă şi manipulare informaţională. Cu aceste vorbe, (n.red. – Vladimir Putin) încearcă să obţină susţinerea poporului rus şi să-şi justifice invazia Ucrainei”, spune Marius Humelnicu, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Mai mult, senatorul social-democrat consideră că președintele Federației Ruse dorește, prin folosirea unei astfel de sintagme, să își asigure și… apărarea în cazul în care ”operațiunea militară specială” se va încheia cu un eșec.

”Aşa cum spuneam, probabil este o tactică de manipulare. Eu cred că poate fi şi o metodă de apărare în cazul în care dă greş. Dacă se vorbeşte de război, atunci sunt aduse în discuţie şi crimele de război, crimele împotriva umanităţii”, menționează Marius Humelnicu.

”Îmi doresc din tot sufletul să se ajungă la pace”

A trecut deja mai bine de o lună de la momentul fatidic în care preşedintele Rusiei a ordonat armatei să pătrundă, din mai multe direcţii, în Ucraina. A apărut o criză umanitară fără precedent, ”obiective militare” ale Kremlinului au fost sau nu atinse (oficialii ruși insistă în a transmite că ”operațiunea militară specială” se află ”în grafic”), dar continuă bombardamentele. Rundele de negocieri au loc într-un ritm susținut, dar analiștii sunt sceptici.

Senatorul Marius Humelnicu este convins, la rândul său, că nimeni nu ar putea să anticipeze rezultatul acestor discuții dintre reprezentanții Moscovei și ai Kievului. Însă pacea ar trebui să rămână punctul fundamental de reper al negocierilor și, practic, scopul lor.

”Nu ştiu dacă poate cineva să anticipeze rezultatul acestor negocieri, dar ştiu sigur că îmi doresc din tot sufletul să se ajungă la pace, la respectarea suveranităţii şi independenţei, la respectarea drepturilor omului.

Puterea şi curajul de care au dat dovadă ucrainenii ţinând piept unei armate despre care se punea că reprezintă una dintre marile puteri mondiale, spun multe. Cu siguranţă, şi negocierile vor fi purtate cu aceeaşi tărie în a-şi apăra ţara şi valorile în faţa agresiunii ruse. Toate deciziile privind acest subiect sunt foarte bine cântărite de Alianţa NATO şi Uniunea Europeană, iar ca să menţii pacea, ar trebui să fie pace”, spune senatorul Marius Humelnicu.

”Noi, românii, ne-am mobilizat de îndată să le fim alături…”

România este țara NATO care are o graniţă apreciabilă cu Ucraina. În astfel de condiții geografice și nu numai, a permis – încă de la începutul conflictului – ca refugiaţii ucraineni să treacă această graniță pentru a scăpa de ororile războiului.

Era firesc să se întâmple asta, precizează Marius Humelnicu, iar solidaritatea trebuie să își facă simțită prezența tocmai în astfel de momente teribile.

”Este firesc ca România să dea dovadă de solidaritate şi sprijin umanitar pentru ucrainenii care fug de ororile războiului. Este vorba, în mare parte, de femei şi copii. Noi, românii, ne-am mobilizat de îndată să le fim alături, să le întindem o mână de ajutor. Şi nu numai noi.

Majoritatea ţărilor care pun preţ pe pace s-au unit pentru a sprijini refugiaţii ucraineni. În acest moment, fluxul de refugiaţi din Ucraina s-a redus considerabil din cauza bombardamentelor intense şi a imposibilităţii de a se crea, în Ucraina, coridoare umanitare. Nu putem decât să sperăm că miile de ucraineni ascunşi prin adăposturi subterane vor rezista până când se va putea ajunge la ei cu ajutoare constând în hrană, apă, medicamente sau vor putea pleca de acolo. Ideal ar fi să se încheie acest conflict şi oamenii să-şi poată reconstrui vieţile. România s-a pregătit pentru primirea lor şi asigurarea condiţiilor cât mai bune de găzduire şi sprijin”, mai spune senatorul social-democrat.

Nu cred că vom vedea o Ucraină ocupată”

Dacă Vladimir Putin şi-a dorit un ”război-fulger”, realitatea din teren l-a contrazis. Conflictul din Ucraina se prelungeşte, din păcate, iar Marius Humelnicu își dorește, firesc, ca acest război să înceteze.

Criza umanitară este din ce în ce mai adâncă, iar destinele unor oameni au fost frânte pentru totdeauna. Este o ”nenorocire”, accentuază senatorul social-democrat.

”NATO, Uniunea Europeană, România, toată lumea îşi doreşte să vadă acest conflict încheiat, pentru că, dincolo de interesele şi ambiţia lui Vladimir Putin, criza umanitară se adânceşte, drama prin care trec cei care scapă cu viaţă este de neimaginat, nu mai spun de miile de vieţi pierdute…

Toată această nenorocire trebuie să înceteze cât mai repede cu putinţă!”, insistă Marius Humelnicu.

”Nu cred că vom vedea o Ucraină ocupată. Au dovedit asta cu prisosinţă în fiecare zi, din 24 februarie până în prezent. Dacă au rezistat până acum, înseamnă că au tăria de a mai rezista atât timp cât este nevoie”

”Pentru România, războiul a fost ca un ceas deşteptător”

Vladimir Putin cere, repetat, prin negociatorii Moscovei, ca Ucraina să aibă un statut ”neutru” în viitor. S-a vorbit despre demilitarizarea Ucrainei, iar astfel de solicitări au indus temerea că Putin încearcă, practic, să impună condițiile sale.

Senatorul Marius Humelnicu spune că o ”neutralitate” a Ucrainei va fi strâns legată de aceste negocieri și de felul în care cele două părți vor face sau nu unele compromisuri. Pe de altă parte, acest conflict din Ucraina poate fi comparat cu un ”ceas deșteptător” pentru România, ”amorțeala” indusă de pandemia de coronavirus fiind depășită.

”Neutralitatea” Ucrainei se va întinde exact atât cât vor reuşi să negocieze cele două părţi. Ce a vrut Federaţia Rusă a fost una, iar ce a oferit realitatea a fost cu totul altceva. Ucraina rezistă, Nato şi Uniunea Europeană sunt mai unite ca niciodată şi nu doar ştiu să se apere, dar ştiu să ofere şi sprijin. Pentru România, războiul a fost ca un ceas deşteptător. Ne-a trezit din amorţeala indusă de pandemie.

Am sărit în ajutorul ucrainenilor aflaţi în mare necaz, ne-am mobilizat să ne folosim resursele proprii pentru a deveni independenţi energetic. De criza alimentară nu avem de ce să ne temem, pentru că putem produce pentru noi şi chiar mai mult.

Avem cu ce să ieşim şi din criza economică, de criză alimentară nici nu poate fi vorba. Trebuie doar să ne mobilizăm şi să punem preţ pe industria autohtonă, pe porturi, pe resurse”, încheie senatorul PSD Marius Humelnicu, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe fanii săi
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe...
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea studiilor: „Cu mâna pe inimă”
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea...
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa de operație! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa...
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele care o alcătuiesc au o poveste inedită
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele...
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli alți utilizatori
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli...
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar trebui să conducă?
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar...
Lovitură pentru pensionarii cu venituri mici din România! De ce sunt nevoiți să plătească 300 de lei în plus lunar
Lovitură pentru pensionarii cu venituri mici din România! De ce sunt nevoiți să plătească 300...
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții, în casa acesteia. Victima venise să îi aducă flori iubitei
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții,...
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră atunci.”
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își...
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday", vorbește în premieră despre iubita sa: “M-a abordat...
Filmul crimei din Dolj. Orbit de gelozie, un bărbat l-a ucis pe iubitul fostei soţii. Tânărul urma să îşi sărbătorească azi ziua de naştere
Filmul crimei din Dolj. Orbit de gelozie, un bărbat l-a ucis pe iubitul fostei soţii....
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină...
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale din oraș. Aici veneau să cumpere și oamenii fără bani
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale...
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl folosești destul de des, dar nu ți-ai dat seama de acest lucru
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl...
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut tot: „Se supără soţia lui!”
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut...
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Țara cu cele mai multe fusuri orare. Este un caz unic
Țara cu cele mai multe fusuri orare. Este un caz unic
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a...
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon...
Alexandru Papadopol spune
Alexandru Papadopol spune "DA" chiar de Ziua Îndrăgostiților. Primele imagini de la cununia civilă: "Ce...
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie să-ți oprească mai mult din venituri
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie...
Zodiac chinezesc pentru luni, 17 februarie 2025. Cocoșul reia un proiect vechi
Zodiac chinezesc pentru luni, 17 februarie 2025. Cocoșul reia un proiect vechi
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut peste scandalul din trecut
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut...
×