Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii Dării în Plată, a depus la Senat patru proiecte de lege privind protecţia consumatorilor care au contractat credite bancare. Iniţiativele legislative vizează clauzele abuzive în contractele de credit, executările silite intempestive, dobânzile excesive şi cesiunile speculative de creanţe. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă informații esențiale despre fiecare proiect de lege depus de Daniel Zamfir la Senat, cu atât mai mult cu cât acest demers legislativ este unul de o importanță indiscutabilă în contextul în care milioane de familii din România trăiesc, în prezent, drame financiare uriașe, induse de dobânzi nejustificate, executări silite și, mai ales, de clauzele abuzive ”strecurate” în contractele de credit. (CITEȘTE ȘI: UN NOU PROIECT DE LA SENATORUL DANIEL ZAMFIR, INIŢIATORUL LEGII DĂRII ÎN PLATĂ: “LIMITAREA DOBÂNZII EXCESIVE PENTRU CREDITE, INCLUSIV CELE AFLATE ÎN CURS DE DERULARE”)
Proiectele legislative ”Anti-cămătărie” depuse de senatorul Daniel Zamfir sunt de o importanță covârșitoare în contextul în care 4.000.000 de familii din România se confruntă cu mari probleme financiare în urma unor credite pe care le-au contractat, cu bună credință, de-a lungul timpului. (VEZI ȘI AICI: VESTE URIAȘĂ PENTRU TOȚI ROMÂNII RESTANȚIERI! PARLAMENTARUL DANIEL ZAMFIR A OBȚINUT REDUCERI COLOSALE PENTRU EI, CU LEGEA PE CARE A INIȚIAT-O)
– Pe rolul instanțelor există, în acest moment, 1,2 milioane de procese de executare silită.
– 1 milion de români au fost deja executați silit.
– Sunt contabilizate 700 de mii de întârzieri la Biroul de Credite
– Se află pe rol nu mai puțin de 300.000 de procese pentru clauze abuzive introduse în contractele de credit.
Impactul, la nivel național, este – după cum se poate constata – unul covârșitor, care afectează negativ milioane de români. (NU RATA: SENATORUL DANIEL ZAMFIR VREA NOI SCHIMBĂRI ÎN PRIVINȚA ROBOR. CARE ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ)
Legea privind protecţia consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit are ca obiect conversia creditelor din valută în moneda națională. Senatorul Daniel Zamfir propune o conversie care să fie făcută la cursul de schimb de la data semnării contractului de credit, plus o variație maximă de 20% față de acest curs. Totodată, începând cu data cererii de conversie se suspendă efectele respectivului contract. Foarte important este și faptul că prevederile acestei legi se vor aplica și creditelor aflate în derulare. (CITEȘTE ȘI: VESTE BUNĂ PENTRU MII DE ROMÂNI! PRIMA CASĂ, LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ)
„În ceea ce privește Legea privind protecţia consumatorului contra riscului valutar, aici am introdus în lege ceea ce înseamnă locuinţa familială şi faptul că ea este protejată de lege. Toate procesele de executare silită vor fi folosite, în ultimă instanţă locuinţa familială fiind cea care trebuie să fie protejată”, spune senatorul Daniel Zamfir.
Evacuările silite sunt un coșmar pentru toți cei care au contractat un credit și un factor de stres cotidian, iar senatorul Daniel Zamfir insistă asupra ideii că nimeni nu poate fi executat din locuința familială decât în ”condiții extrem de severe”. Tocmai de aceea a fost introdusă ideea de conversie, specifică senatorul Daniel Zamfir.
”Omul nu poate să fie executat din locuinţa familială, decât în nişte condiţii extrem de severe. Am introdus noţiunea de conversie. Conversia creditelor se va face la solicitarea consumatorului, atunci când moneda naţională depăşeşte cu mai mult de 20% valoarea la care a fost contractată la semnarea contractului“, a mai declarat senatorul Daniel Zamfir. Totodată, senatorul Daniel Zamfir solicită dezbaterea în regim de urgență a acestui proiect legislativ. (VEZI ȘI AICI: CREDITE ROMÂNI: ABUZURILE BANCARE, LIMITATE! ZAMFIR: “NU TREBUIE SĂ CÂȘTIGI DIN RUINAREA OAMENILOR”)
În ”Expunerea de motive”, senatorul Daniel Zamfir consideră că persoana care a contractat un credit în valută trebuie să beneficieze de protecție, de-a lungul derulării respectivului credit, acesta putând cere conversia în moneda națională dacă apare riscul de hiper-valorizare. (CITEȘTE ȘI: ROMÂNII CU CREDITE PRIMESC O NOUĂ LOVITURĂ! CE S-A ÎNTÂMPLAT ASTĂZI CU INDICII ROBOR)
Totodată, senatorul Daniel Zamfir explică și ceea ce înseamnă ”riscul valutar” în condițiile în care contractezi un credit în valută, iar ulterior intervin perioade de criză sau de turbulențe ale pieței. (VEZI ȘI AICI: AM AFLAT COMBINAȚIILE FINANCIARE ALE MEGA-CUNOSCUTEI VEDETE TV ANDREEA RAICU ȘI-A EXECUTAT SILIT… PROPRIA FIRMĂ!)
Senatorul Daniel Zamfir a explicat – pentru DC News – că modificările aduse contractului dintre debitor și creditor – în cazul creditelor în franci elvețieni, spre exemplu – limitează posibilitatea băncii de a recurge imediat și în orice situație de neplată la executarea silită.
“Reprezentanții mediului bancar au invocat că va fi afectată creditarea din nou pentru că se introduce iarăși hazardul. Dar știți unde se vede că au alte scopuri? Adică, voi voiați ca darea în plată să ducă efectiv la ruinarea debitorului? Eu acum fac un bine băncii, pentru că banca este obligată să continue contractul. Aaa… cumva ei doreau să nu continue contractul? Să îl execute pe om instantaneu? De ce?
Banca trebuie să aibă relația corectă cu debitorul. Un contract se susține pe doi piloni importanți, echitate și bună-credință. La început noi semnăm de bună-credință, vrem să câștigăm amândoi, nu ne scoatem ochii, eu să mă aleg cu o casă, tu să primești banii cu dobândă. Dar este și pe celălalt pilon al contractului, echitate.
Când un contract nu mai este echitabil, când o prestație devine oneroasă pentru una din părți, ne spune Curtea că este obligația aceluia să renegocieze și să reechilibreze contractul ca să se mențină echitatea. Nu trebuie să câștigi din executarea oamenilor, din ruinarea oamenilor! Tu trebuie să câștigi din derularea unui contract. Iar Curtea spune că trebuie să elimini riscul supraîndatorării și să continue un contract și eu (n.r. debitorul) să plătesc în continuare și din ce plătesc eu să câștigi tu (n.red. banca respectivă).
Nu e scopul tău, ca bancă, să mă execuți! Nu e vina mea că s-au prăbușit bănci, a fost o impreviziune pe care eu nu am putut să o anticipez, atunci haideți să împărțim riscul! Riscul trebuie împărțit între bancă și client. Tu (n.r. banca) vrei să fie pe cârca omului. A venit criza, s-a dublat sau triplat francul, asumă-ți și tu că ai dat în franci elvețieni și că trebuia ca tu să fii precaut“, a declarat senatorul Daniel Zamfir. (VEZI ȘI AICI: LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! CE PREGĂTEȘTE ANAF)