Indicatorul de avertizare, din poză, nu este cunoscut de toată lumea, multe persoane sunt confuze atunci când îl întâlnesc. Iată ce semnifică are, de fapt, și, ce ești obligat să faci, atunci când dai de el pe șosea.
Semnele de circulație sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști, înainte de a porni la drum. Este obligatoriu pentru toți participanții la trafic să știe absolut toate indicatoarele rutiere ce apar în Codul Rutier 2022. Le vei întâlni pe șoselele din România și nu vei știi ce ai de făcut, dacă nu vrei să le înveți pe toate.
În imaginea de mai sus este un semn de circulație folosit pentru presemnalizarea unei amenajări rutiere ce oferă și posibilitatea întoarcerii vehiculelor. Acest indicator auto se întâlnește pe drumurile publice care oferă posibilitatea conducătorilor de vehicule să execute manevra de întoarcere.
Mare atenție! Nu este un sens giratoriu și nu aveți prioritate de trecere, față de vehiculele care circulă din sens opus. Pentru întoarcere trebuie să le acordați acestora prioritate de trecere.
Intersecția este orice încrucișare, joncțiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spațiile formate de acestea.
Intersecțiile sunt de două feluri:
-cu circulație nedirijată
-cu circulație dirijată. În această categorie sunt incluse și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.
La apropierea de o intersecție, conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanților la trafic care au acest drept.
La intersecțiile cu circulație nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condițiile stabilite prin regulament.
În intersecțiile cu circulație dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificația indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicațiile ori semnalele polițistului rutier.
Pătrunderea unui vehicul într-o intersecție este interzisă, dacă prin aceasta se produce blocarea intersecției.
În intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.
În cazul vehiculelor care pătrund într-o intersecție dintre un drum închis circulației publice și un drum public, au prioritate acele vehicule care circulă pe drumul public.
La intersecțiile cu circulație nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe șine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zona stabilește o altă regula de circulație.
În intersecții, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligați sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează si care circula din partea dreaptă.
În intersecțiile cu circulație dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorității de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecție de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeași semnificație de prioritate sau de pierdere a priorității.
Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație.