În dimineața zilei de 14 decembrie 2024, teatrul românesc a pierdut una dintre cele mai emblematice figuri ale sale: actorul și regizorul Mircea Diaconu. După o lungă luptă cu cancerul de colon, acesta s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani, într-un spital din București, lăsând în urma sa o moștenire culturală inegalabilă. Însă, dincolo de tragedia pierderii, ziua morții sale poartă o semnificație aparte în religia ortodoxă. Iată care este aceasta!
Mircea Diaconu și-a dedicat viața teatrului și filmului, devenind una dintre cele mai apreciate figuri ale scenei artistice românești. Născut pe 24 decembrie 1949, a fost actor și regizor la Teatrul Nottara din București, instituție căreia i-a dedicat o parte semnificativă din carieră, atât ca actor, cât și ca director, între anii 2001 și 2011. Sub conducerea sa, teatrul a cunoscut o perioadă de renaștere.
Sâmbătă, 14 decembrie, Diana Lupescu a confirmat că soțul ei s-a stins din viață. Mircea Diaconu urma să împlinească 75 de ani în Ajunul Crăciunului, însă a fost răpus de o boală grea, cancerul de colon. Trupul neînsuflețit al regretatului actor este depus la Teatrul Nottara astăzi, între orele 11:00 și 16:00, iar înmormântarea va avea loc marți, 17 decembrie, la cimitirul din Săftica.
Ziua de 14 decembrie, în care Mircea Diaconu s-a stins din viață, are o însemnătate profundă în calendarul ortodox, fiind praznicul Sfântului Mucenic Filimon, patronul spiritual al actorilor și al creatorilor de spectacole. Sfântul Filimon, cunoscut pentru legătura sa simbolică cu artele dramatice, este venerat ca protector al celor care își dedică viața scenei, oferindu-le inspirație și sprijin în vocația lor artistică.
Moartea lui Mircea Diaconu în această zi oferă o perspectivă emoționantă asupra destinului său. De-a lungul carierei, actorul a fost un adevărat reprezentant al artei, contribuind la punerea în valoare a teatrului și a filmului românesc pe plan național și internațional. Semnificația acestei date ar putea fi interpretată ca o confirmare spirituală a impactului său profund asupra comunității artistice.
„Data morții sale este o zi foarte importantă, pentru breasla actorilor, e praznicul Sfântului mucenic Filimon, ocrotitorul făcătorilor de spectacole. Nimic nu este întâmplător în viața asta. Cu Mircea Diaconu am interacționat, de multe ori, în profesia noastră. Am călătorit în multe turnee, în țară și străinătate. Am jucat ani mulți, alături de soția lui, doamna Diana Lupescu și în regia ei.
Era un actor iubit și stimat, peste tot unde mergea, și faptul că eram în compania domniei sale ne onora și este adevărat ne deschidea și multe uși. Da, peste toate, Mircea Diaconu era și un om de acțiune gospodar și întreprinzător.
Una dintre marile sale creații teatrale a fost în regia lui Victor Ion Frunză, în anii 90 spectacolul „Ghetou’. Acolo am avut bucuria să îl întâlnesc pentru prima dată îndeaproape. M-a cucerit cu modestia și cu dragostea pe care o avea față de noi actori tineri’, a spus Silviu Biriș pentru click.ro.
Citește și: UNDE VA FI ÎNMORMÂNTAT MIRCEA DIACONU? TOTUL SE VA ÎNTÂMPLA ÎNTR-UN CADRU RESTRÂNS