Purtarea măștii de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus a devenit obligatorie, în România, în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, aceasta fiind una dintre măsurile luate de autorități în încercarea de a limita răspândirea infecției cu COVID-19.
Specialiștii, însă, trag și un semnal de alarmă în ceea ce privește rezistența demonstrată de noul coronavirus. COVID-19 poate rămâne până la 4 zile în straturile interne ale măștii de protecție, spun aceștia în urma studiilor realizate.
”În țesutul măștii particule virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale până la 4 zile mai târziu”, se menționează într-un studiu al Institutului Superior al Sănătății din Italia, dat publicității. (CITEȘTE ȘI: A FOST CONFIRMAT UN CAZ DE CORONAVIRUS LA CURTEA DE APEL BUCUREŞTI! O ANGAJATĂ A FOST INFECTATĂ ȘI ALȚI PATRU AU INTRAT ÎN IZOLARE)
În acest context medical care este departe de a fi încheiat, medicii recomandă ca măștile lavabile să fie folosite doar o singură dată, iar apoi să fie spălate în mașina de spălat.
Bineînțeles, măștile de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare și atinse numai ”pe partea elastică”. Mâinile trebuie spălate înainte de scoaterea măștilor și după ce această operațiune a fost făcută.
”Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, mai precizează specialiștii în studiul respectiv, potrivit antena3.ro. (VEZI ȘI AICI: ZECE CADRE MEDICALE ALE SPITALULUI DE NEUROCHIRURGIE DIN IAŞI, INFECTATE CU CORONAVIRUS)