Garda de Mediu a transmis recent faptul că au fost descoperiți pești Piranha extrem de agresivi în Bihor. Autoritățile au demarat o investigație pentru a descoperi câte astfel de specii sunt pe malul stâng al Crișului. În cazul în care peștii se vor înmulți, fauna ar putea avea de suferit.
Zilele acestea, un cetățean responsabil de curățarea râului Criș a descoperit un pește Piranha mort. Bărbatul a anunțat autoritățile care s-au prezentat imediat la fața locului. În urma examinării, s-a stabilit faptul că peștele este, într-adevăr, din specia periculoasă.
„Am vrut să curățăm unul dintre locurile de pescuit din centrul orașului, de pe malul stâng al Crișului, în aval de Podul Centenarului. La un moment dat, scoțând de pe mal cârpe și alte mizerii, am văzut plutind exemplarul de Piranha. Era mort, dar de puțin timp, cea mai probabilă explicație fiind că temperatura apei a scăzut în noaptea de marți spre miercuri sub 10 grade”, a spus șeful Gărzii de Mediu din Bihor.
(CITEȘTE ȘI: Adevărul despre peștii piranha găsiți în lacul Firiza din Maramureș. Cum au ajuns acolo)
Șeful Gărzii de Mediu din Bihor a mărturisit că au început căutările pentru a descoperi dacă sunt mai multe exemplare în România. Dacă vor fi găsiți și alți pești, trebuie să fie opriți din a se înmulți. În caz contrar, fauna va avea de suferit.
„Trebuie să verificăm dacă mai sunt şi alţi Piranha în Criş şi nu cumva să fie şi în Peţa. În Criş, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peţa, unde e apă termală, ar putea trăi şi să se înmulţească, cu consecinţe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană şi altele”, a adăugat Șeful Gărzii de Mediu pentru Bihoreanul.