În aceste zile, străzile din Iași sunt un adevărat furnicar. Peste 100.000 de credincioși sunt așteptați la pelerinajul de Sf. Parascheva. Marți, 8 octombrie 2024, a fost noapte de rugăciune la racla cu sfintele moaște, locul unde s-au format cozi interminabile. În ciuda frigului de a afară, pelerinii au așteptat răbdători ore întregi pentru a se închina la Preacuvioasă. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și le oferă credincioșilor câteva sfaturi importante de care trebuie să țină cont și care îi va ajuta să evite anumite probleme de sănătate.
Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o listă de recomandări pentru cei care zilele acestea merg în pelerinaj la moaștele Sf. Parascheva. La fel ca în anii precedenți, cozile de la Mitropolie se întind pe mai mulți kilometri, iar oamenii sunt nevoiți să stea ore întregi în picioare și în frig. Pe timpul nopții, temperaturile se pot apropia și de zero grade.
Niciun factor extern nu îi doboară pe credincioșii veniți din toate colțurile României, însă specialiștii atrag atenția asupra unor probleme de sănătate care ar putea apărea în urma oboselii, epuizării fizice, a frigului și a deshidratării. Pelerinajul Sfintei Parascheva se desfășoară la Iași – în perioada 8-15 octombrie.
În cazul persoanelor care se cunosc deja cu probleme de sănătate, specialistul le recomandă să nu întrerupă tratamentul cu medicamente, astfel încât să evite apariția unor probleme sau complicații. În cazul în care apar simptome ale unor complicații, spre exemplu în cazul afecțiunilor cardiace sau metabolice, este indicat să cereți ajutorul sau să sunați la 112. NU RATA: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cum te ajută aceste cuvinte puternice
”Este important să aveți haine groase, să purtați îmbrăcăminte adecvată vremii de afară și mai ales să evitați imobilizarea prelungită. Trebuie menționat mai ales faptul că în timpul nopții temperaturile se pot apropia chiar și de zero grade așa că este bine să avem haine potrivite la noi.
Totodată, este recomandat să beți lichide ca să vă încălziți, dar nu alcool. În cazul persoanelor care se cunosc deja cu probleme de sănătate, nu trebuie să întrerupeți tratamentul pentru bolile pe care le aveți, spre exemplu în cazul afecțiunilor cardiace sau metabolice. Întreruperea acestui tratament poate agrava problemele sau poate conduce inclusiv la complicații. ”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.
Pentru o prevenție corespunzătoare, medicul le recomandă pelerinilor să nu uite să mănânce o masă consistentă sau chiar o gustare, deoarece așteptarea se poate prelungi cu orele. Chiar dacă în primele zile de pelerinaj așteptarea la cozi este ceva mai scurtă, în următoarele zile timpul de așteptarea ar putea trece de cel mult 6-7 ore.
”Recomand să mâncați cel puțin o gustare cu câteva ore înainte să vă așezați la coada pelerinilor. Se poate prelungi așteptare, iar acest context hipoglicemiile și stările lipotimie pot deveni adevărate probleme, mai ales în condiții de aglomerație. Nu trebuie să uitați nici de cei vulnerabili. Astfel că nu trebuie să îi lăsați nesupravegheați pe cei care au probleme psihologice sau psihiatrice, mai ales pentru a evita acutizarea afecțiunilor de bază”, a mai spus medicul Ciuhodaru, pentru Wowbiz.ro.