Pentru că astăzi a fost mare sărbătoare, românii au mâncat pește. De Florii a fost „dezlegare”, iar pe mesele oamenilor a fost nelipsit peștele. Mulți au dat iama în supermarketuri, alții la tarabe. Specialiștii au tras un semnal de alarmă referitor la faptul că acest deliciu se poate transforma într-un chin pentru stomacul oricui, dacă este contaminat. În funcție de apele în care a fost crescut poate avea concentrații de metale grele precum arsenul, plumbul și mercurul. În cantități mari, acesta dăunează sănătății!
Astăzi, de Florii, a fost „dezlegare” la pește. Majoritatea românilor au pus pe masă acest aliment, conform tradiției. Unii l-au cumpărat din magazine, alții de la tarabe. Doar că, nu toți oamenii se gândesc că peștele poate fi contaminat atâta timp cât este pus la vânzare. Ei bine, s-ar putea înșela!
Jurnaliștii de la Digi24 au arătat printr-un material video cum au cumpărat mai multe specii de pește, de la supermarket ori de la Piața de Pește din Obor, apoi le-au supus unor teste făcute de specialiști pentru a vedea dacă alimentul este sau nu contaminat. În urma analizelor, unde au fost testate mai multe specii de pește, a rezultat faptul că dăunător era Scrumbia de Dunăre.
A fost surpriza neplăcută, căci scrumbia se poate numi și peștele acestui sezon, fiind foarte consumat de români. Adică, este întâlnit cel mai mult pe tarabele comercianților, fiind la un preț mult mai accesibil decât somnul, spre exemplu! Așa că, unii clienți se supun anumitor riscuri fără să știe.
Experții spun că pentru a evita urgențele medicale, românii trebuie să aibă grijă de unde cumpără pește. Acest aliment face parte din categoria celor care se alterează cu ușurință și tocmai din acest motiv cumpărătorii trebuie să se uite bine de unde-l achiziționează, dacă arată ori miroase bizar, iar neapărat trebuie verificată data de expirare dacă vorbim de peștele congelat.
Mirosul trebuie să fie cât mai redus și plăcut, nicidecum „a apă de mare”. Mirosul nu va trece nici după 10 spălări, căci peștele respectiv este alterat. Pielea trebuie să fie lucioasă și nu lipicioasă, pentru că asta înseamnă că este vechi. Gura peștelui trebuie să fie închis, solzii neapărat lipiți de corp. Ochii peștelui trebuie să fie limpezi și bombați, iar mușchii fermi și atașați de oase.
Peștele trebuie să fie flexibil, iar branhiile curate. Acestea sunt doar câteva semne de care ar trebui să țină cont orice român atunci când merge să cumpere pește. În caz contrat, se pot alege cu diverse afecțiuni pentru că peștele contaminat dăunează sănătății.
CITEȘTE ȘI: CÂȚI LEI COSTĂ O CASEROLĂ CU MICI ÎN MAGAZINELE MEGA IMAGE DIN BUCUREȘTI, ACUM, CU 3 ZILE ÎNAINTE DE 1 MAI