Unde s-ar ascunde seful seismologilor din Romania daca incepe un cutremur si ce tehnologii de anuntare a seismelor vor fi implementate in curand? Afla ce raspunsuri a oferit pentru CANCAN.ro directorul Institutului de Fizica a Pamantului.
De un an si jumatate, in fruntea institutiei care “simte” si cele mai fine vibratii ale Pamantului in zona Romaniei se afla dr. inginerul Constantin Ionescu. Acesta l-a inlocuit pe celebrul Gheorghe Marmureanu la conducerea Institutului de Fizica a Pamantului, dupa 10 ani de domnie. Intr-un interviu acordat reporterilor CANCAN.ro, Ionescu a vorbit despre “marele cutremur” pe care-l asteapta toata tara, dar mai ales despre cum se pregatesc specialistii de la Magurele pentru acel moment.
“Tehnologia pe care o vedeti aici, la sediul Institutului de Fizica a Pamantului de la Magurele, a fost facuta pe multa munca si transpiratie. Ganditi-va ca noi nu primim fonduri pentru investitii. Totul se face pe proiecte. Primim si donatii dinauntru sau din afara tarii pe proiecte muncite din greu”, a tinut sa precizeze directorul institutului aratand spre rolele de hartie cu cerneala rosie unde se inregistreaza si cele mai mici vibratii.
Pe langa cercetare de inalt nivel, echipa de la institut cauta sa dezvolte sistemul de prevenire in cazul cutremurelor, dar si de educare a romanilor pentru a fi pregatiti pentru ce este mai rau. “Telul nostru este de a educa publicul larg – in viitor oamenii ar putea fi anuntati pe mail, chiar direct pe Twitter, poate chiar cu 30 de secunde inainte sa se intample o catastrofa. Dar daca am da drumul la acest sistem, nu am crea decat panica, oamenii nu sunt inca pregatiti pentru astfel de semnale. Ce mai pot spune este ca Bucurestiul este cel mai in pericol daca un cutremur puternic ar avea loc!”, a explicat directorul institutului.
La randul lui, expertul in fizica pamantului recunoaste ca si el ar folosi mijloacele clasice de a se proteja in cazul in care ar auzi peretii trosnind din cauza unui seism: “Este adevarat ca situatiile variaza de la un caz la altul, in functie de tipul de constructie, de anul in care a fost construit imobilul si asa mai departe. Eu personal cred ca tot sub tocul usii este cel mai sigur sa te bagi. Mai sunt si anumite bai, alea din blocurile vechi, care au peretii turnati in aceeasi forma, dar nu toate blocurile sunt asa”, a mai adaugat Ionescu.
(Ionut Ungureanu)