Securitatea lui Nicolae Ceaușescu l-a angajat să-i ucidă pe intelectualii români care fugeau din țară. Teroristul Carlos Șacalul ”atentează” din închisoare la o moștenire de 300 milioane $!
Încă din anii studenției, temutul terorist Carlos Șacalul, la ”serviciile” căruia au apelat și securiștii lui Nicolae Ceaușescu, și-a câștigat reputația de mare cuceritor. A avut numeroase relații cu femei superbe și a reușit să-și seducă și propria avocată, care i-a devenit soție în închisoare, în anul 2001. Povestea lor atipică de dragoste a rezistat peste două decenii. Isabelle Coutant-Peyre s-a stins din viață în primăvara acestui an și a lăsat în urma ei o avere de 300 de milioane de dolari. Acum, Carlos Șacalul și cei trei fii ai avocatei își dispută impresionanta avere.
Un tânăr inteligent, cu mult șarm, fiul unui avocat milionar din Venezuela, Ilich Ramirez Sanchez avea de partea sa toate șansele unei vieți liniștite. A ajuns, însă, unul dintre cei mai temuți teroriști din toate timpurile. Acțiunile sale sângeroase i-au adus porecla de Carlos Șacalul, inspirată de personajul principal din cartea „Ziua șacalului”, scrisă de Frederick Forsyth. Șacalul era un ucigaș profesionist, cel mai bun în branșa lui, plătit de-o grupare franceză paramilitară ca să-l omoare pe președintele Franței, Charles de Gaulle.
Micul Ilich Ramirez a fost îndoctrinat de tatăl său încă din copilărie cu principiile comuniste. Adept înfocat al idealurilor comunismului, avocatul și-a botezat cei trei băieți cu numele Ilich, Vladimir și Lenin, în semn de respect față de celebrul revoluționar rus. Carlos chiar a studiat o perioadă la Moscova, unde s-a împrietenit cu studenți palestinieni. Aceștia i-au vorbit despre lupta lor pentru eliberarea teritoriilor ocupate de israelieni și l-au convins să se alăture cauzei lor.
După un conflict cu conducerea facultății, a fost, însă, exmatriculat și a plecat la Beirut. Aici, s-a înscris în Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), care l-a inițiat în tot ceea ce presupunea terorismul.
Preda limba spaniolă la un colegiu din Londra
În taberele paramilitare din Iordania, a învățat să folosească arme și să deturneze avioane. Odată instrucția încheiată, a fost trimis la Londra, unde, ca să nu dea nimic de bănuit, preda limba spaniolă la un colegiu, iar în paralel racola adepți pentru atacuri teroriste. Numele lui Carlos Șacalul a ajuns în atenția întregii lumi odată cu prima sa misiune, aceea de a-l asasina pe Joseph Edward Sieff, președintele Asociației Sioniste din Marea Britanie.
Misiunea a eșuat, victima atentatului scăpând cu viață, dar Carlos Șacalul a reușit să atragă atenția asupra lui. Era doar începutul unei ”cariere” a terorii, care a îndoliat multe familii între anii 1970-1980. Printre numeroase alte atacuri, Carlos Șacalul a orchestrat un atentat cu o grenadă într-o cafenea pariziană, în urma căruia au murit două persoane și alte 30 au fost rănite. Găsit de polițiști într-un apartament, a reușit să scape ucigându-i pe doi dintre ei, dar și pe informatorul care îi dusese în vileag ascunzătoarea.
A luat ostatici 11 dintre cei mai bogați oameni ai planetei
Marea lovitură a dat-o, însă, pe 21 decembrie 1975, la Conferința Miniștrilor Petrolului de la Viena. A luat ostatici 11 dintre cei mai bogați oameni ai planetei, acțiune menită să mediatizeze cauza palestiniană. Carlos le-a cerut autorităților austriece să-i pună la dispoziție un avion pentru a putea pleca împreună cu ostaticii, ceea ce s-a și întâmplat.
S-a plimbat cu prizonierii după el prin mai multe țări arabe, până când a decis să ceară 5 milioane de dolari pentru eliberarea lor. El nu a respectat ordinul FPLP de a-i executa pe cei 11 miniștri, motiv pentru care a fost dat afară din organizație, dar asta nu l-a descurajat.
Și-a înființat propria grupare teroristă: Organizația Revoluționarilor Internaționali. Planul era acela de a crea celule teroriste la Budapesta și Berlin. A fost momentul în care a intrat pe fir Securitatea din România.
Două milioane de dolari, pe capul generalului Pacepa
Recomandat fiind de colonelul Muammar al-Gaddafi, dictatorul libian, Carlos Șacalul părea personajul cel mai potrivit pentru a regla o situație incomodă pentru Nicolae Ceaușescu. Dictatorul voia să scape de fostul șef al spionajului român Mihai Pacepa, care îl trădase.
În anul 1978, Ceaușescu îl trimisese pe Pacepa în Republica Federală Germană, unde era așteptat de cancelarul Helmut Schmidt pentru o discuție confidențială. Odată ajuns la destinație, acesta s-a oprit, însă, la ambasada Statelor Unite ale Americii din Bonn și a cerut azil politic.
CITEȘTE ȘI: Care este marele regret al lui Carlos Sacalul, unul dintre cei mai cunoscuti teroristi ai tuturor timpurilor
Cererea i-a fost aprobată de președintele Jimmy Carter, iar generalul Pacepa a ajuns în SUA cu un avion militar american, călătorie planificată în mare secret.
Conform informațiilor vehiculate, pentru eliminarea lui Pacepa, Carlos Șacalul ar fi trebuit să primească două milioane de dolari. Americanii au aflat, însă, despre acest plan, după ce un apropiat al teroristului, care acționa pe teritoriul american, l-a turnat ca să-și salveze pielea, după ce intrase pe mâna autorităților.
”Ceaușescu m-a primit foarte călduros, cu toate onorurile”
În ciuda acestui eșec, Securitatea nu a renunțat la serviciile lui Carlos și l-a însărcinat cu altă misiune. Este vorba despre o operațiune care îi viza pe disidenții intelectuali aflați în exil. Planul a fost acela unui dublu atac în aceeași zi, respectiv pe 4 februarie 1981.
Primul atac i-a avut drept ținte pe Nicolae Penescu, Paul Goma și Șerban Orăscu, cărora li s-au expediat colete capcană, dar operațiunea a dat greș.
În aceeași zi, a avut loc un atac cu bombă la sediul Radio Europa Liberă, din Munchen, ținta fiind secția română. Carlos Șacalul a încurcat, însă, departamentele și a aruncat în aer secția cehoslovacă. În atac, au fost rănite opt persoane. Ulterior, teroristul a declarat că nu a luat niciun ban de la Nicolae Ceaușescu.
M-a primit foarte călduros, cu toate onorurile, casă, posibilități de a călători, însă nu am primit niciun ban de la el”, a spus Carlos Șacalul.
S-a căsătorit în închisoare
Deși un terorist fără scrupule, Carlos Șacalul, în vârstă acum de 75 de ani, a avut dintotdeauna succes la femei. Unele s-au lăsat cucerite de șarmul său fără să știe cu ce se ocupa în realitate. Altele au fost atât de fascinate de el, încât nu au ținut cont de CV-ul său stufos în atentate și crime.
Temutul terorist frângea inimi încă din perioada studenției. Slăbiciunea pentru femei, dar și alcoolul au fost, de altfel, principalele motive pentru care și-a ratat studiile la Londra.
Când a aflat despre isprăvile fiului său, tatăl tânărului student de atunci a decis să îl retragă de la universitatea londoneză unde studia.
El și-a reconfirmat calitățile de cuceritor chiar și în penitenciarul din Franța, unde își ispășește pedeapsa cu închisoare pe viață pentru crimele comise. Avocata lui, Isabelle Coutant-Peyre, s-a îndrăgostit de el iremediabil. Cei doi s-au întâlnit, în 1997, pe unul din culoarele penitenciarului unde este închis Carlos Șacalul, iar în 2001 s-au și căsătorit, în închisoare.
Avocata, de origine franco-algeriană, își admira foarte mult soțul, despre care vorbea la superlativ ori de câte ori avea ocazia. În ochii săi, Carlos nu era un criminal, ci ”un luptător pentru libertate, un revoluționar”, pe care îl compara cu Nelson Mandela. Aceasta povestea adesea și despre ”complicitatea intelectuală” care îi unea.
Deși au avut o căsnicie atipică, cei doi au rămas împreună până la finalul vieții celebrei avocate. Isabelle Coutant-Peyre a murit răpusă de cancer, la Paris, în aprilie 2024, la vârsta de 70 de ani.
Soția lui, în topul celor mai bogate femei din Africa
Extrem de apreciată, dar și condamnată de mulți prin prisma clienților pe care îi apăra, cu o carieră în avocatură de 45 de ani, a reușit să strângă, de-a lungul vieții, o avere impresionantă. Isabelle Coutant-Peyre l-a apărat nu doar pe Carlos Șacalul, ci a avut și alți clienți controversați.
Unul dintre ei este Charles Sobhraj, un ucigaș în serie francez din anii 70, al cărui trecut criminal a fost ecranizat într-un serial de succes de pe Netflix. Tot ea a fost avocata lui Ali Riza Polat, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru complicitate în atentatul de la sediul revistei Charlie Hebdo.
În topul celor mai bogate femei din Africa, Isabelle Coutant-Peyre figura pe locul șase, cu o avere estimată la 300 de milioane de dolari. Ea era și fondatoarea unei importante societăți de investiții.
După moartea soției sale, Carlos Șacalul ar putea moșteni o sumă considerabilă din avere, acesta disputându-și partea sa cu cei trei copii ai avocatei. Când avea 21 de ani, Isabelle Coutant-Peyre s-a căsătorit pentru prima dată, iar în urma acestui mariaj au rezultat trei copii.
Cine deține informații despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.
This browser does not support the video element.