Secretul vietii vesnice sta in broccoli! Ce boli previne si cat de sanantoasa este leguma
Nu este o modă, nu este o recomandare generală de care ţinem sau nu cont în funcţie de preferinţele culinare.
Broccoli se află în top 10 al celor mai bune alimente din lume, indiferent în ce ţară v-aţi afla.
Dacă vorbim despre inteligenţa nutriţională a popoarelor mediteraneene, există un argument puternic pentru care pot fi considerate mai mult decât inspirate în bucătărie: nu doar pentru că au inventat dieta care oferă cea mai mare speranţă de viaţă, ci pentru că au făcut din broccoli un star al preparatelor pe care le prezintă lumii întregi.
Broccoli – proprietăţi
Profilul nutriţional al acestei plante este cu adevărat impresionant: conţine fibre solubile şi insolubile în cantităţi mari, vitamina C în cantităţi uriaşe şi ignorata vitamina K, extrem de necesară pentru o bună circulaţie sanguină. Vitamina K se găseşte în extrem de puţine alimente. Să disecăm puţin leguma verde: 100 de grame de broccoli vă aduc 150% din necesarul zilnic de vitamina C.
Spre exemplu, această doză administrată zilnic în cazul unei răceli, îi scurtează tipul de manifestare. O altă caracteristică a acestor plante este compoziţia bogată în fitonutrienţi, substanţe care diminuează semnificativ riscul de diabet, de boli cardiovasculare şi de cancer, adică exact bolile civilizaţiei moderne.
Broccoli – beneficii
Şi pentru că este o plantă atât de populară, există zeci de studii care au avut-o drept subiect. Spicuim din rezultatele acestora şi aflăm că previne artrita, boala degenerativă. Substanţa denumită sulforafane blochează distrugerea cartilagiilor deoarece interceptează o moleculă care produce inflamaţia locală. Un alt studiu arată că extractul de broccoli aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele devastatoare ale razelor ultraviolete şi, în felul acesta, broccoli se constituie drept protecţie împotriva cancerelor de piele.
În înteriorul vaselor de sânge, broccoli ajută la dezvoltarea unor enzime care protejează structura internă a acestora. De asemenea, reduce impactul moleculelor care distrug vasele. Şi tot studiile spun că, dacă mâncaţi broccoli doar de trei ori pe lună, e posibil să vă reduceţi riscul de a dezvolta un cancer de vezică urinară cu 40%.
____
CITESTE SI:
Esti la dieta si vrei sa scapi de senzatia de foame! Ce trebuie sa faci
____
Explicaţia? O enzimă pe care o conţine broccoli denumită mirozinază schimbă compuşii cu sulf conţinuţi de plantă şi denumiţi glucozinolaţi în izotiocianaţi, tot compuşi cu sulf. Aceştia din urmă au proprietăţi anticancerigene.
Compuşii cu sulf sunt esenţiali pentru că intră în procesul de detoxifiere pe care îl realizează ficatul. Este vorba de procese la nivel de gene. Toate aceste informaţii sunt bazate pe studii clinice. Dar minunile pe care le face broccoli sunt posible dacă îl consumaţi gătit uşor la abur, câteva minute, sau dacă îl mâncaţi crud. Produsul fiert nu menţine proprietăţile. Citeste mai multe pe csid.ro!
A.P