Secretul ascuns 500 de ani într-un tablou celebru. Oamenii de știință au descoperit totul cu ajutorul tehnologiei

Publicat: 01/02/2024 | 09:33
Ce secret ascunde lucrarea "Madonna della Rosa", semnată de pictorul Rafael?

Multe tablouri celebre ascund secrete de sute de ani. De data aceasta, în atenție a intrat celebra pictură „Madonna della Rosa”, care a fost realizată de artistul italian Rafael. Tabloul a fost realizat la începutul secolului al XVI-lea. Însă, îndoieli privind autenticitatea au început să apară în secolul al XIX-lea. Acum, oamenii de știință, utilizându-se de inteligența artificială, au reușit să afle un secret ascuns de 500 de ani!

De-a lungul timpului, mai multe tablouri celebre au intrat în atenția specialiștilor și oamenilor de știință, pentru a le afla diverse mistere sau secrete. Specialiștii au analizat atent modul în care au fost efectuate picturile, tehnicile utilizate, nuanțele și semnificația operei de artă. Pe de altă parte, oamenii de știință, căutători ai adevărului, au căutat indicii, detalii și secrete care ar putea face obiectul unei descoperiri istorice. Și de această dată, experții s-au reunit și au analizat cu atenție celebra pictură „Madonna della Rosa”, realizată în secolul al XVI-lea de artistul italian Rafael. Tehnologia a contribuit la analiza detaliată și a aflat secretul, după sute de ani.

Vezi și MISTERUL CARE SE ASCUNDE ÎN „STRIGĂTUL”, FAIMOSUL TABLOU AL LUI EDVARD MUNCH. CE SE ÎNTÂMPLĂ, DE FAPT, ÎN ACEA PICTURĂ

Secretul ascuns 500 de ani într-un tablou celebru – ce au descoperit experții despre pictura „Madonna della Rosa”

Pictura „Madonna della Rosa” îi înfățișează pe Maria, Iosif, copilul Iisus și pruncul Ioan Botezătorul. Experții de la Universitatea din Bradford au adus o contribuție semnificativă. Utilizându-se de tehnologia inteligenței artificiale avansate, elaborată de prof. Hassan Ugail, au elucidat un mister. Algoritmul a scos la suprafață două detalii importante. Și anume:

  • O mare parte din lucrare a fost pictată de maestrul renascentist;
  • Chipul lui Iosif nu a fost pictat de Rafael, ci de un alt pictor care ar fi putut face parte din atelierul maestrului renascentist.
Pictura „Madonna della Rosa” – sec. XVI

Citește și SEMNUL NEȘTIUT DIN „CINA CEA DE TAINĂ” A LUI LEONARDO DA VINCI. ESTE VORBA DESPRE FIGURA LUI IUDA

Analiză prin intermediul inteligenței artificiale

Pictura se află în Muzeul Național din Prado, Madrid. Pentru că au existat mai multe îndoieli asupra autenticității operei de artă, experții au supus-o la analize și teste. Prin intermediul inteligenței artificiale s-a descoperit că pictura semnată de Rafael nu ar fi sută la sută a lui. În analiză au fost integrate alte 49 de opere de artă ale maestrului renascentist. Cât despre partea inferioară a tabloului, acolo unde este înfățișată o masă cu un trandafir, inteligența artificială a arătat că ar fi pictată tot de Rafael.

Nu este prima lucrare artistică analizată cu ajutorul tehnologiei. De exemplu, experții au mai analizat și „Madona Haddo” din Haddo House, Aberdeenshire. Lucrarea a fost realizată în totalitate de pictorul renascentist, conform The Guardian.

Vezi și N-AI FI CREZUT! TU CE VEZI BIZAR ÎN ACEST TABLOU DIN 1937? DETALIUL CARE A STÂRNIT UN VAL DE CONTROVERSE