Secretele unui gratar a la MasterChef, de 1 Mai! Petru Buiuca iti vinde cele mai tari ponturi: carnea trebuie sa…
1 Mai Muncitoresc nu se sarbatoreste niciodata prin munca, ci prin gratare, la aer liber, potrivit traditiei. Si, deis tot romanul se crede specialist la acest capitol, ei bine, o serie de sfaturi, venite de la un specialist, sunt mereu binevenite. Petru Buiuca de la Masterchef are doua secrete, extrem de importante: carnea sa fie cat mai proaspata si sosurile. Dar, surpriza, si alegerea lemnelor pentru gratar este un aspect care poate schimba radical gustul mancarururilor!
1. Care sunt secretele pentru un gratar reusit?
Secretele pentru un gratar reusit sunt simple: carnea de calitate, cat mai proaspata (daca e de la tara cu atat mai bine) si sosurile! Daca vrem ca totul sa fie cat se poate de gustos, avem nevoie neaparat de sosuri: de iaurt cu castravete proaspat si tarhon, de rosii coapte cu usturoi copt si chilli proaspat sau iaurt cu cascaval ras si branza brie….o nebunie!
2. De ce trebuie sa tinem cont atunci cand ne apucam sa pregatim gratarul?
Neaparat atunci cand facem gratar, alegem si niste lemne bune. Desigur ca intretinem jarul cu carbuni, dar ar fi ceva senzational sa faceti rost de lemn de nuc, cires, fag, samd. Doua, trei bucati fac minuni pentru ca isi elibereaza aromele din lemn si e practic ingredientul secret. Si apoi ar mai fi nevoie de jar suficient, astfel incat sa fie constant. Flacarile nu ne plac…
3. Care este cea mai buna carne la gratar? Dar garnitura cea mai indicata?
In perioada asta clar carnea de vita (fie si din comert) sau de porc (de tara ar fi ideal) sunt vedete. Pentru persoanele mai pretentioase, insa, un piept de curcan e perfect. Iar la garnitura nu e nicio indoiala: legumele proaspete aruncate pe gratar sunt alegerea potrivita! Eu zic ca sunt absolut perfecte!
4. Care sunt pasii pentru o friptura la gratar a la MasterChef?
Daca vrei o friptura de MasterChef, atunci ai ceva de munca. Primul pas: alegi carne de calitate. Daca vrei sa o marinezi, atunci in functie de tip o lasi sa se marineze intre 6 si 72 de ore (carnea de vanat) apoi o infasori in fasii subtiri (speciale pentru gratar) de cedru pentru peste, pui sau vita, cires pentru porc sau fag pentru miel. Apoi ai termometru langa tine (daca nu se intampla sa fii chef profesionist) si ai grija sa atingi temperaturile perfecte (vezi jamie oliver, epicurious, gordon ramsay).
5. Cum se pregatesc cei mai gustosi mici/ carnati?
Cei mai gustosi mici se gatesc din carne proaspata, recent tocata. Fie ca alegi de porc, vita, oaie sau mix asta conteaza maxim. Arunca sare si piper si aia e…foc intins si frumos!
6. Cand ai facut ultima data un gratar?
Ultima oara am facut gratar pentru peste 20 de oameni. Eram, ca de obicei, la costum si „bucatarul” trupei. Nu e nevoie sa mai precizez ca a fost un festin adevarat, ca prin povestile acelea cu ospete regesti.
7. Ce bautura merge cel mai bine de 1 Mai, alaturi de preparatele la gratar?
Alaturi de preparatele la gratar merg perfect limonada, citronada sau ceaiul rece. Daca vrei totusi alcool, alege vin, dar nu oricum, ci in functie de carnea gatita.
8. Cum ne asiguram ca produsele din carne pe care le cumparam sunt proaspete? Cum verificam carnea?
In cazul in care carnea e ambalata, nu va uitati doar la data expirarii, ci verificati si ambalajul. Daca e vidat, acesta trebuie sa fie foarte bine strans. Carnea vidata cu ambalaj umflat inseamna ca a fost tinuta la temperaturi ridicate. La carnea proaspata ar fi genial sa afli provenienta carnii precum si data in care a fost taiat animalul. In rest tine cont de cateva elemente esentiale: miros – sa nu miroasa puternic a statut, iar la culoare trebuie sa fie totul intens – roz intens la pulpe de pui sau piept si rosu intens la miel sau vita.
Pofta buna!
Dana Enache