Secretele incredibile ale Luceafarului

De: Cancan
Publicat: 14/10/2009 | 00:00

ASCENSIUNE. Gica Popescu si Gica Hagi datoreaza scolii Luceafarul cea mai importanta perioada a formarii lor ca jucator INTEMEIETOR. Dan Matei a fost cel care a venit cu ideea infiintarii scolii Luceafarul si cel care a avut grija de activitatea ei UNICAT. Dan Matei pastreaza cu sfintenie fanionul si insigna centrului pe care l-a condus, considerand ca valoarea lor este inestimabila Creatorul celebrei pepiniere prezinta culisele scolii de fotbal

Andrei Trifan Dan Matei vorbeste pentru prima oara despre cum s-a derulat cel mai profitabil proiect din istoria fotbalului romanesc. Cancan va prezinta, in exclusivitate, istoria simpla, dar dura, a celei mai renumite scoli de fotbal din Romania, care i-a dat printre altii pe Hagi, Gica Popescu, Dan Petrescu, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Ioan Ovidiu Sabau, Dorin Mateut sau Florin Raducioiu.

Au transferat 100 de jucatori la Liceul Electroaparataj

Ideea mi-a venit intr-un turneu din Polonia. Eu eram presedintele Comisiei de Tineret si Juniori si Titi Ardeleanu, care antrena echipa de tineret pe atunci, mi s-a plans ca nu are timp sa lucreze tactic cu fotbalistii. I-am zis: „Hai sa facem un centru unde sa ii modelam!”. In 1979, a luat nastere proiectul. Eu lucrasem in Ministerul Invatamantului si am tras niste sfori pentru ca statul sa asigure scoala si caminul. Am transferat 100 de jucatori la Liceul Industrial Electroaparataj. FRF le dadea mesele la cantina sportiva de la 23 August, rememoreaza Matei.

Arbitrii erau scouteri!

Cum se putea ajunge la „Luceafarul”? De regula antrenorii de cluburi erau cei care propuneau cei mai buni juniori, dar pentru a nu scapa tinere talente ne-am folosit si de arbitri! Era regula ca la Divizia B si C sa fie obligatoriu prezent pe teren minimum un junior, iar centralii trebuiau sa treaca la evidentiati numele lor. Apoi, il luam pe respectivul, il aduceam la Bucuresti si trei, patru antrenori il supuneau unor teste. Daca era bun, ramanea, daca nu, continuam sa il tinem sub supraveghere si daca progresa il chemam, iar peste 4-5 luni, afirma fostul presedinte.

Parintii nu ii lasau din cauza banilor

O problema importanta pe care a trebuit sa o rezolve conducerea scolii de la „Luceafarul” a fost cea a salariilor jucatorilor. Federatia asigura un loc in Divizia B, unde echipa juca fara puncte. Fotbalistii primeau 800 de lei de partida, indiferent de rezultat. Cu toate acestea, parintii nu erau multumiti. Tin minte ca mama lui Gabor a venit sa il ia pe fiul ei inapoi acasa, motivand ca la Hunedoara, unde era incadrat in mina, lua 6.000 de lei pe luna! Am convins-o cu greu sa il lase, povesteste omul ajuns acum la 75 de ani.

Dinamo si Steaua luau juniori cu japca

Nici formatiile de care apartineau juniorii nu erau prea incantate de faptul ca trebuiau sa ii lase sa plece. Am dat lege ca orice club care nu lasa fotbalistii sa vina este exclus din campionat. Problema e ca Dinamo si Steaua veneau sa urmareasca jucatorii si negociau direct cu ei. Apoi, ei semnau precontracte care intrau in vigoare din momentul plecarii de la „Luceafarul” si urmau presiunile pe echipele mici. Noi am fost destepti si puneam gruparile care transferau oameni trecuti pe la centru sa plateasca o suma echivalenta cu cheltuielile totale de pregatire, sustine Matei.

Desfiintat pentru ca antrenorii luau mita

De ce a fost inchis insa un proiect care asigura 15-20 de meciuri internationale tinerelor sperante din Romania si care avea sa fie baza Generatiei de Aur? Raspunsul socant vine tot de la fostul sef de la „Luceafarul”: Totul s-a dus de rapa brusc. Era un general la acea ora, Stan, care a descoperit ca antrenorii luau mita de la cluburile din Divizia B si a decis desfiintarea. Desi nu s-a dovedit nimic, se pare ca tehnicienii incasau sume importante, pentru ca o formatie care dadea un junior la centru nu mai era obligata sa foloseasca un altul la meciurile din campionat si avea astfel un avantaj, suna explicatia incredibila oferita de Matei.