Secretele Cazinoului din Constanța. Scrisoarea din pereți: ”Ascunde multe!”
Cazinoul din Constanța ascunde multe secrete! Arhitectul Radu Cornescu a făcut unele dezvăluiri și a ajuns la scrisoarea ascunsă între pereții impresionantei clădiri care va fi, în sfârșit, restaurată. În timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii se descoperă fragmente de istorie.
De la inaugurarea Cazinoului în 1910, de-a lungul timpului, acesta a avut nevoie de mai multe reparații și reamenajări majore. Prima reparație a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Razboi Mondial, Cazinoul a fost bombardat de nemți. O reamenajare importantă a fost realizată în 1934. Și în Al Doilea Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruși. Au urmat reparații majore în anii 1951-1952, făcute cu deținuți politici. (CITEȘTE ȘI: REACȚIA DELIEI DUPĂ CE A FOST PUSĂ LA ZID: ”BUEEI ĂȘTIA! HUOO!” ESTE VORBA DE SCRISOAREA ARTIȘTILOR CĂTRE PREMIERUL ORBAN)
„Despre aceste reparații nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris și nu s-a suflat nicio vorbă despre asta. În noul regim au existat mărturii ale unor foști deținuți politici care au lucrat la Cazino sau ale rudelor lor, dar dovezi directe nu au ieșit la iveală până la începutul anului 2020, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu) și, în tencuiala căzută, s-a descoperit un petic de sac cu o listă a câtorva deținuti politici care au lucrat la reparații”, a declarat arhitectul Radu Cornescu.
Secretele Cazinoului din Constanța. Scrisoarea din pereți: ”Ascunde multe!”
Bucățica de sac găsită atunci conținea următorul text: „Acest Cazinou este lucrat de către deținuți politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”. (VEZI AICI: SCRISOAREA COPLEȘITOARE A UNUI BĂIEȚEL DE 4 ANI DIN TELEORMAN, ÎNAINTE DE SĂRBĂTORI. CE NU A ÎNDRĂZNIT MARIUS SĂ ÎI CEARĂ LUI MOȘ NICOLAE SAU LUI MOȘ CRĂCIUN)
Conform arhitectului, numele unora dintre cei menționați au fost regăsite și pe grinzile metalice de la plafonul suspendat al restaurantului dinspre mare. „Aici, la parter, cu ocazia punerii schelei interioare pentru reparațiile de la plafoane, dl. ing. Gabriel Puchiu, dând la o parte rabițul care acoperea structura orizontală, a descoperit niște înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice. Sunt semnături ale meșterilor care au lucrat la Cazino. Interesant este că numele meșterilor care au lucrat aici și s-au semnat sunt atât din anul 1951, cât și din anul 1986 (ultima reparație capitală a clădirii). Deci s-a descoperit încă un indiciu despre deținuții politici conduși de arhitecții-deținuți Constantin Joja și Ion Cristodulo și care au suferit condițiile dure de detenție ale regimului dictatorial comunist”, a mai spus Radu Cornescu.
Mărturiile supraviețuitorilor au arătat ca în total au fost 100 de deținuți politici aduși din diferite închisori pentru reparațiile efectuate la clădirea Cazinoului. „Prin înscrisurile lăsate în anii ’50, se poate completa o listă la care se adaugă numele date, după 1990, de supraviețuitori sau de rude ale acestora. Față de cei scriși pe petecul de hârtie, au mai apărut și numele altor deținuti – Ciora Ionel, Vaideș Alexandru, Liuba Nicolae, Pop Gh. Ioan (a nu se confunda cu celălalt – Pop St. Ioan), Sarboan Gh., Sloi Cornel, Vacareliu I. și Oană Jonni. Alături de aceste înscrisuri, apar și numele meșterilor din 1986: Closs Ion, Pobloi Ion, Sîrbu N., Popa P., Petre Ion, Isac Cheamil, Lucaci Mihai, scrise dintr-o solidaritate de breaslă. E foarte posibil ca la decopertarea altor grinzi să se mai găsească și alte nume sau un text diferit. Cazinoul e plin de surprize!”, a încheiat Cornescu.
Sursa: stiripesurse.ro