Seceta face vinul tare
CALITATE. In Moldova, vinul va fi mai tare cu doua grade BILANT. Constantin Arustei se plange ca, anul acesta, vom avea mai putin vin Profit. Producatorii ieseni mizeaza pe afaceri mai mari cu cinci milioane de euro datorita mustului mai dulce decat in alti ani Suzana CHELARU Putin, dar bun cum nu s-a mai vazut. Sau, mai degraba, cum nu s-a mai baut pana acum. Cam asa caracterizeaza specialistii vinul produs anul acesta la Iasi. Cauza este aceeasi care i-a ruinat pe cei mai multi dintre agricultorii din Moldova: seceta. Exista si o explicatie: din cauza lipsei precipitatiilor, concentratia de zahar din struguri este mult mai mare decat in mod obisnuit. „Strugurii au avut o concentratie a zaharurilor de 200 de grame/litrul de must, fata de cea normala de 170”, a explicat Laurentiu Anghel, director de marketing la Cotnari. Cu alte cuvinte, vom bea un vin mai tare cu aproximativ doua grade alcoolice decat cel obisnuit. Exista, insa, si un aspect neplacut: recolta va fi mai mica decat in alti ani. „In 2006 am avut 37 de milioane de litri de vin, iar anul acesta vom avea doar 25 de milioane”, a declarat Constantin Arustei, seful Directiei Agricole Iasi. Calitatea face, insa, toti banii. Cei de la Cotnari spun ca isi vor mari cifra de afaceri cu cinci milioane de euro in acest an, gratie celor 930 de vagoane de struguri pe care spera sa le recolteze. Primul sortiment de vin, productia 2007, scoasa pe piata de producatori la sfarsitul acestei luni, este Frincusa. Pretul de producator este de 7 lei sticla, iar de la raft va putea fi cumparat cu 10 lei.