Prețul cerealelor a crescut amețitor, atingând un nou record. Asta din cauza secetei, care a lovit anul acesta numeroase zone ale lumii. După ce a atins pragul critic de 200 de euro pe tonă, luna trecută, cursul grâului pe bursă a terminat săptămâna în creştere cu 6%.
Pe piaţa europeană, însă, cotaţia sa a sărit de 220 de euro, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 4 ani. Cauza: recolta de grâu din acest an este mult sub aşteptări. Şi nici culturile de porumb nu dau semne mai bune. Seceta a lovit crunt, în această vară, în special Europa de Nord.
Polonia, unde luna mai a fost cea mai caldă din ultimii 55 de ani, înregistrează printre cele mai importante pierderi la grâu şi la rapiţă, de până la 20%. În Letonia a fost declarată stare de calamitate agricolă, în urmă cu două luni. Suedia a anunţat că se confruntă cu o secetă istorică, în timp ce, în Danemarca, recolta de orz, destinată în cea mai mare parte producţiei de bere, a fost caracterizată drept catastrofică, scrie rador.ro, citat de stiripesurse.ro.
Germania şi-a revizuit şi ea, în scădere, zilele trecute, prognoza privind recoltele de anul acesta: de la 41 de milioane de tone aşteptate, la sub 36. În schimb, fermierii din Franţa, unde timpul a fost mai favorabil agriculturii, încep să se bucure de creşterea preţului la cereale. Iar Comisia Europeană a autorizat, săptămâna aceasta, ţările membre să le acord ajutoare financiare agricultorilor afectaţi de secetă.