Actorul Sebastian Papaiani a declarat, vineri, că Sergiu Nicolaescu a fost "un fel de agent 007, gen James Bond", "un copil mare, care visa mereu să facă filme".
Sebastian Papaiani s-a numărat printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti.
„L-am cunoscut puţin pe omul Sergiu Nicolaescu. Era un fel de agent 007, gen James Bond, şi acum a rămas pentru mine la fel. Discuţiile pe care le-am avut cu el au fost discuţii de tehnica filmului, de cadru, de relaţiile cu partenerii. Nu dădea alte relaţii şi indicaţii ca pe vremea lui Ceauşescu şi ştia să-şi aleagă foarte bine distribuţia, ceea ce este important pentru un regizor. Pentru mine el rămâne o enigmă. A vrut să facă filme horror şi mi-a mărturisit asta, dar nu a reuşit niciodată. Nu avea un program – şi o spun sigur – un program scris ca un meniu de bucătărie, ci (făcea, n.r.) cum îi venea, ce gândea şi ce îi plăcea. Era un copil mare, care visa mereu să facă filme. Filmul pentru el a fost nevastă, iubită şi amantă”, a spus Sebastian Papaiani.
Totodată, Papaiani a spus că şi-ar fi dorit să îi vadă chipul lui Sergiu Nicolaescu şi nu înţelege de ce s-a luat decizia închiderii sicriului în care se află trupul neînsufleţit al regizorului.
De asemenea, Sebastian Papaiani a spus că nu crede că Sergiu Nicolaescu a vrut să fie incinerat, respingând totodată acuzaţiile care i-au fost aduse regizorului în legătură cu activitatea sa cinematografică de dinainte de 1989.
„El a fost comunist că trebuia să fie pentru că altfel nu făcea niciun film, dar în conştiinţa lui nu era. Era un cetăţean absolut român, dovada faptului că niciodată nu a plecat din ţară. Nu m-am gândit niciodată că va fi incinerat. Ce facem acum? Murim prin imitaţie?„, s-a mai întrebat retoric Sebastian Papaiani.
Pe de altă parte, cea de-a doua soţie a lui Sergiu Nicolaescu, Gabriela, a declarat, vineri, la Cercul Militar Naţional, că ştia de mult timp că regizorul dorea ca, atunci când va deceda, sicriul său să fie acoperit. Totodată, Gabriela Nicolaescu a adus o coroană cu flori, pe care a depus-o lângă sicriul regizorului.
În momentul difuzării acestei ştiri, circa 300 de admiratori ai lui Sergiu Nicolaescu aşteaptă să intre în Cercul Militar Naţional, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului.
Printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional, s-au numărat şi Cătălina Grama (Jojo), Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Geo Saizescu, Petre Roman, dar şi un grup de cascadori şi mai mulţi revoluţionari.
Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de instituţii precum Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, Primarul Capitalei şi Ministerul Culturii, dar şi de prieteni şi apropiaţi ai regizorului.
Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00. La Cercul Militar Naţional se află şi soţia regizorului, Dana Nicolaescu.
Înainte de ora 12.00, câteva zeci de persoane s-au adunat la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi au aşteaptat să li se permită accesul în clădire pentru a-i aduce un ultim omagiu cunoscutului regizor.
Oamenii au adus cu ei flori şi lumânări, însă au fost dezamăgiţi de faptul că nu li s-a permis accesul cu lumânările aprinse în Cercul Militar Naţional. De asemenea, atunci când au ieşit din clădire, unele persoane au părut nemulţumite de faptul că nu au putut să îi vadă chipul regizorului, din cauză că este închis sicriul în care se află trupul neînsufleţit al acestuia.
Sicriul este flancat de patru militari din Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, iar la căpătâiul acestuia se află o carte de omagii.
Prietenii şi colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum şi toţi cei care doresc să îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori şi actori ai României sunt aşteptaţi la Cercul Militar Naţional pentru un ultim omagiu, vineri, între orele 12.00 – 00.00, şi sâmbătă, între orele 08.00 – 10.00.
Totodată, familia lui Sergiu Nicolaescu „solicită decenţă şi discreţie tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în faţa maestrului”.
Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai municipalităţii. Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că a fost stabilită ca oră de incinerare ora 12.00, însă familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.
Sergiu Nicolaescu va fi incinerat conform propriei dorinţe exprese, respectată de soţia acestuia.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.