Prețurile alimentelor de bază au crescut considerabil, motiv pentru care mulți români se întreabă dacă era sau nu mai bine pe vremea lui Ceaușescu. Totuși, cei indeciși au uitat cozile de odinioară și cartelele pe care puteai să iei numai câteva porții de mâncare. Iată cât costa uleiul sau zahărul, înainte de Revoluție.
Cu siguranță cei care au prins perioada de dinaintea Revoluției din 1989 își amintesc de cozile infernale la care erau nevoiți să stea pentru a putea primi o porție de zahăr sau ulei. Acum, trăim într-o epocă în care astea sunt doar povești de spus copiilor sau nepoților.
VEZI ȘI: Ce mâncau Nicolae Ceaușescu și Elena în noaptea de Revelion. Meniul era o bombă calorică!
În perioada în care Nicolae Ceaușescu guverna în voie România, mulți cetățeni au avut de suferit. Mâncarea cu porția era una dintre deciziile pe care liderul țării le-a impus în momentul în care și-a dat seama că economia nu este foarte stabilă. Astfel, au fost create cartelele și distribuite în funcție de categoriile sociale.
Pe scurt, încă din 1982 a intrat în vigoare un decret în urma căruia s-a stabilit numărul de calorii zilnic necesar pentru o persoană (2.700-2.800 de calorii). Pentru a se ține o evidență cât mai clară, pe cartele se treceau toate persoanele care locuiau într-o casă, indiferent dacă erau membrii familiei sau chiriași.
„Câți membrii locuiau în casa respectivă, atâția apăreau pe cartelă. Dacă aveau chiriași se treceau și ei. Era important să treci datele reale pentru că primeai alimentele în funcție de câți membri apăreau pe cartelă. Nu puteai să minți pentru că se făceau verificări, exista sectoristul de cartier care știa tot și nimeni nu risca să fie sancționat”, povestește Iulica Soare, o vânzătoare de la o fostă Alimentară, potrivit bzi.ro.
CITEȘTE ȘI: Beţivii din “Epoca de Aur” Cum îi pedepsea Ceauşescu pe “tovarăşii” care veneau chercheliţi la muncă!
Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, am putea descoperi faptul că în perioada 1985-1989, prețurile pentru alimentele de bază se schimbau. În medie, pentru un kilogram de zahăr trebuia să scoți din buzunar 14 lei, iar pentru un litru de ulei, în jur de 17 lei. De asemenea, carnea era și ea destul de scumpă, românii fiind nevoiți să plătească 43 de lei/kg pentru carnea de vină cu oase și 37 de lei/kg pentru carnea de porc cu oase.