Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătorită în fiecare an, pe data de 15 august. Este unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinătății, iar credincioșii ortodocși și cei catolici țin cont de o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții.
Fiind o sărbătoare atât de importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, credincioșii nu ar trebui să muncească, să spele sau să facă alte treburi prin gospodărie. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală şi zi nelucrătoare în România, la fel ca şi în alte zece ţări europene – Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.
Potrivit tradițiilor bisericești în ziua de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului nu se spune ”La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei. Se vor face urări de ”La mulți ani” pe data de 8 septembrie, când are loc Nașterea Maicii Domnului.
Creștinii sunt invitați să meargă la biserică, să împartă pachete pentru pomenirea celor trecuți la cele veșnice apoi, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele.
Fetele nemăritate culeg flori frumos mirositoare, după care merg la biserică și se roagă la Fecioara Maria pentru găsirea unui ursit bun, pentru gospodărie, iar bărbații cer Divinității recolte bogate tot anul. Femeile măritate merg la biserică, ducând struguri și prune pentru a putea fi sfințite de către preot în timpul slujbei, iar mai apoi le împart copiilor și bătrânilor.
În satele din Transilvania, potrivit tradiției din moși – strămoși, dacă în ziua de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, este semn că toamna va fi călduroasă.
În multe sate românești se ține cont de anumite taine legate de foc. În unele zone se spune că nu este bine să aprinzi focul în sobă. În caz contrat, acest gest ar atrage necazurile și boala.
Totodată, pe data de 15 august se deschide sezonul nunților, care ține până la intrarea în postul Crăciunului.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”