Se schimbă regulile pentru calculul pensiei în România! Acum se ține cont de aceste trei lucruri
Regulile după care se calculează pensiile în țara noastră au fost îndelung dezbătute. Potrivit legii, mai multe tipuri de concedii sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie. Citiți în continuare care sunt concediile recunoscute ca și vechime în muncă.
Un factor extrem de important în calculul pensiei este vechimea în muncă, aceasta putând fi cumpărată cu bani. Este însă foarte important de știut că există mai multe tipuri de concedii care sunt recunoscute ca vechime la pensie.
Ce concedii sunt recunoscute ca și vechime în muncă
Conform legii în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul în stabilirea drepturilor de pensie. În ciuda faptului că unele dintre aceste perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.
Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul de cotizare este reprezentat de perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, dar și cea în care persoanele cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Persoanele care în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară. conform OUG nr. 111/2010, toate aceste persoane au dreptul la recunoașterea perioadei de concediu de creștere ca „vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate”.
Concediul de odihnă
Anual, fiecare angajat are dreptul la cel puțin 20 de zile libere, potrivit Codului muncii. Perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare. Totuși, concediile fără plată sau absențele nemotivate nu se iau în calcul pentru vechimea în muncă.
„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, prevede Codul muncii.
Concediul pentru incapacitate de muncă
Doar în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, se pot acorda concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă, sau pentru accidente de muncă sau boli profesionale.
„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, prevede Legea nr. 346/2002.
Concediul pentru nașterea şi creșterea copiilor
Sunt luate în calcul ca perioade de cotizare pentru pensie următoarele concedii: concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, cel de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav și cel paternal.
Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav
Conform OUG nr. 158/2005, salariații au dreptul și la un concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani. Situația se schimbă în cazul copilului cu handicap, și pentru afecțiunile intercurente. În aceste situații concediul este până ce copilul împlinește vârsta de 18 ani.
Concediul de îngrijitor
Coform Codului muncii, concediul de îngrijitor este recunoscut ca vechime în muncă.
(VEZI ȘI: Anunțul momentului pentru pensionari. Ce trebuie să știe despre ziua de pensie)