Din 2021, românii au plătit facturi la energie electrică în funcție de consumul mediu, însă începând cu anul 2023, toate aceste lucruri se vor schimba radical. Potrivit ordonanței de urgență, facturile se vor calcula în funcție de consumul lunar și se vor aplica și 4 plafoane de preț în funcție de consum, în cazul celor vulnerabili.
Începând cu 2023, cei care nu trimit indexul vor achita o medie pe ultimele 3 luni. De asemenea, firmele pot refuza să accepte plata în rate a facturilor la energie electrică. Facturile se vor socoti în funcție de consumul raportat în fiecare lună. Astfel că, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh vor plăti 0,68 de lei pe kwh.
Persoanele care au până în 255 de khw vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 kwh vor achita primii 255 la preț plafonat. Diferența o vor plăti la prețul din contract. Românii care depășesc pragul de 300 de khw vor plăti consumul integral la prețul din contract.
În cazul celor care vor consuma peste 300 de khw lunar, vor achita 1,3 lei/ kwh. În funcție de categorii, cetățenii vor plăti facturile la energie diferit. Astfel, cei cu dispozitive medicale esențiale, familiile cu 3 copii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani (dacă urmează cursuri universitare) sau familiile monoparentale vor plăti 0,68 lei/ kwh.
0,80 Lei pe kwh vor plăti spitalele, școlile, grădinițele sau creșele. Tot aici intră și bisericile sau serviciile publice, ori compania Metrorex, industria farmaceutică și institutele de cercetare. Maxim 1,3 lei/kwh vor plăti industriile mari.
Specialiștii în energie ne avertizează că începând de anul viitor, contorul trebuie citit în fiecare lună. Indexul se va trimite către furnizor, iar în caz contrar, se va la lua în calcul consumul stabilit în convenția încheiată de acesta.
„Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul.
Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior”, a explicat specialistul în energie, Cristina Păun.