Se schimbă banii! Cum vor arăta noile bancnote, care vor intra în circulație în 2026
Se schimbă banii! Banca Centrală Europeană – BCE vrea să spună „adio” ferestrelor și podurilor de pe moneda euro. Noile bancnote vor avea un design cu totul diferit, urmând să intre în circulație în 2026.
Încă de la introducerea pe piață a monedei euro, în anul 2002, bancnotele au avut același design: portaluri, ferestre și poduri în stiluri arhitecturale de la clasic la modernist. Acum, însă, avenit vremea schimbării. În cadrul unei consultări din luna iulie, au fost prezentate mai multe idei, precum arătarea imaginilor cu mâinile sau viitorul „Europa noastră, noi înșine”, dar au fost respinse. Astfel că au rămas „în picioare” doar două teme esențiale.
Cum vor arăta noile bancnote
Banca Centrală Europeană – BCE renunță la primul design conceput pentru moneda euro, cu ferestre și poduri, și a stabilit deja cele două teme principale. Reprezentanții instituției au observat că, în urma sondajelor, oamenii nu au fost încântați de ideile luate în considerare în luna iulie, astfel că restrâns opțiunile pentru noua „înfățișare”. Pe noile bancnote vor fi reprezentații cu imagini ale culturii europene sau cu râuri și păsări.
„Cele două teme alese au în comun legătura dintre Europa și europeni, în conformitate cu obiectivul lor de a face bancnotele mai accesibile persoanelor de toate vârstele și mediile culturale.”, a declarat Christine Lagarde, președintele BCE, conform es.euronews.com.
Banca Centrală Europeană a mai transmis că, după ce vor fi stabilite toate detaliile, cele două opțiuni menționate mai sus vor fi aduse în fața publicului european. Oficialii mai au timp de gândire doi ani. Termenul final pentru alegerea design-ului este în 2026, atunci când noile bancnote vor intra în circulație.
Când ar putea trece România de la RON la EURO
Cetățenii țării noaste așteaptă schimbarea banilor încă de la 1 ianuarie 2007, atunci când România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Din păcate, deficitul comercial cronic și datoria publică mare pe care o avem ne împiedică să facem trecerea de la RON la euro. România a bifat toate condițiile doar între anii 2015-2016, iar acum specialiștii discută despre un nou termen.
„Probabil că în următorii ani, cel puțin până în 2024-2025, nu se întrevede o îndreptare a situației. Din acest punct de vedere, perspectivele pentru România nu sunt imediat de intrare în mecanismul de aderare la euro.
Adevărul este că nici nu a fost o prioritate acest obiectiv. S-a mai vorbit despre el de câteva ori în ultimii ani, au fost niște termene care, tot timpul, au fost încălcate sau neluate în seamă, dar nu a existat o dorință fermă”, a afirmat economistul Aurelian Dochia pentru Europa Liberă.
Citește și: SALARII DE 5.000 DE EURO. MAI SUNT DOAR 3.000 DE POSTURI VACANTE. CE TREBUIE SĂ FACĂ ROMÂNII INTERESAȚI