România este pregătită să intre în Schengen și are șanse mari să o facă în acest an. Trecerea la euro este încă departe, mai apropiată fiind introducerea monedei digitale europene. Într-un sondaj realizat de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), circa 24 de bănci centrale din economiile avansate şi emergente sunt aşteptate să aibă în circulaţie monede digitale până la sfârșitul acestui deceniu, notează Reuters.
Banca Centrală Europeană colaborează cu băncile centrale naționale din zona euro pentru a introduce o monedă euro digitală. Aceasta ar reprezenta un echivalent electronic al numerarului, care ar completa bancnotele și monedele, oferind populației o opțiune suplimentară în ceea ce privește modalitățile de plată. Oricine poate utiliza această monedă digitală în zona euro. Autoritățile europene spun că moneda digitală ar fi diferită de o „monedă privată”, însă o poți folosi cu ușurință de pe un card ori aplicație pe telefon. În urma unui sondaj realizat anul trecut de Banca Reglementelor Internaţionale, în rândul a 86 de bănci centrale, s-a constatat faptul că majoritatea noilor monede digitale emise vor apărea în sectorul de retail.
Președintele României declara, acum ceva vreme, că momentan țara noastră nu îndeplinește criteriile privind aderarea la zona euro. De altfel, șeful statului spunea că nu este realist ca România să fixeze un termen pentru implementarea euro.
„În condiţiile în care avem crize suprapuse, criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluţii pentru competitivitate europeană, avem o inflaţie mare, este destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că în acest moment este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro. Criteriile pentru intrarea în Zona Euro sunt cunoscute, sunt multe criterii. Există o perioadă de preaderare. Eu cred că în acest moment România încă nu îndeplineşte aceste criterii şi, atunci când vom îndeplini majoritatea criteriilor, putem să începem să ne facem un plan mai concret când să intrăm în Zona Euro, dar acum mie mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, spunea Iohannis, într-o vizită la Bruxelles.
Există posibilitatea ca banii să se schimbe în România, peste ani buni. „Dacă PNRR se va implementa în totalitate, putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029. Vom avea și criterii de convergență nominală îndeplinite, dar vom crește și convergența reală”, mai spunea el.
CITEȘTE ȘI: CE MĂSURI FISCALE DOREȘTE SĂ ADOPTE COALIȚIA PENTRU A ADUCE BANI LA BUGET