Se schimbă BAC-ul! O probă nouă a fost introdusă la Bacalaureat, din 2025

Publicat: 27/09/2024 | 12:15
Sursă foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Toți elevii trebuie să știe asta! Anul școlar 2024-2025 vine cu schimbări colosale în instituțiile de învățământ de la noi. Vor fi modificări semnificative privind Bacalaureatul. Conform noului Statut al Elevului și Legii educației nr. 198/2023, proba examenului maturității va avea probe suplimentare.

Se schimbă BAC-ul în 2025, când va fi introdusă o nouă probă. Potrivit noului Statut al Elevului, școlarii vor putea să studieze două limbi de circulație internațională, în regim standard, intensiv sau bilingv. Documentul a fost publicat deja în Monitorul Oficial, fiind vorba despre ordinul dat de Ministrul Educației nr. 5.707 din 1 august 2024, scrie edupedu.ro.

Este o schimbare majoră, ținând cont că anterior elevii putea să studieze o singură limbă internațională în sistem bilingv. Această modificare s-a făcut pentru că se vrea promovarea plurilingvismului, mai ales că în școlile din România se învață deja două limbi străine la gimnaziu și liceu.

Elevii vor avea parte de drepturi extinse în timpul cursurilor și le vor putea oferi profesorilor un feedback. Acest lucru va face ca orele de clasă să fie mult mai interactive și elevii să învețe cu drag și spor. De altfel, asta le va da voie școlarilor să-și dea cu părerea despre modul cum se desfășoară cursurile, adică despre calitatea predării. Pentru a evalua cât mai bine competențele acestora, noua structură a examenului maturității vine la pachet cu probe în plus.

CITEȘTE ȘI: Statul acordă bani pentru elevii cu note de 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Ce sume vor primi

Care vor fi probele de la BAC în viitorul apropiat

Elevii clasei a VIII-a, care au început anul școlar în septembrie 2024, vor avea de susținut un Bacalaureat cu cel puțin 5 probe scrise și 4 probe de competențe, dintre care două la câte o limbă străină, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Examenul maturității va cuprinde, potrivit sursei citate mai sus, următoarele probe:

  • probă orală la limba română;
  • probă orală la limba maternă;
  • două probe de competențe la limbi străine, care vor fi susținute pe parcursul anului școlar, nu la final;
  • probă de competențe digitale, care se vor susține pe parcursul anului școlar, nu la final;
  • examen scris la limba română (diferit pentru elevii de la profil uman față de celelalte specializări);
  • examen scris la limba română;
  • examen scris la limba maternă;
  • examen scris la limba română pentru absolvenții de liceu care au avut predare în limba lor maternă;
  • două probe scrise la discipline conform specializării;
  • o probă scrisă la o disciplină complementară pentru a certifica cunoștințe de bază (exemplu pentru elevii de la filologie: la alegere dintre Matematică, Fizică, Chimie, Biologie) – se susține pe parcursul anului școlar, nu la final;

CITEȘTE ȘI: Noi schimbări în anul școlar 2024-2025! BAC-ul se dă mai devreme