O nouă problemă gravă ar putea lovi omenirea! De peste de o săptămână, copii din unele districte ale statului Uttar Pradesh, din nordul Indiei, se trezesc cu febră mare și scăldați în transpirație.
Mulți dintre ei s-au plâns de dureri articulare, dureri de cap, deshidratare și greață. În unele cazuri, au fost semnalate erupții cutanate pe picioare și brațe. Cel puțin 50 de persoane, în majoritate copii, au murit din cauza febrei, iar câteva sute au fost internate în spitale, în șase districte din partea de est a statului. Niciunul dintre morți nu avea Covid-19, relatează BBC.
Într-un moment în care India pare să se recupereze treptat după un al doilea val mortal de coronavirus, decesele din Uttar Pradesh au provocat panică, iar presa este plină de titluri bombastice despre o „febră misterioasă” care face ravagii în zonele cele mai populate din Uttar Pradesh.
Medicii din cele mai afectate districte – Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj și Firozabad – cred că dengue, o infecție virală transmisă de țânțari, ar putea fi principala cauză a deceselor.
Ei spun că mulți dintre pacienți au fost duși la spital cu număr mic de trombocite – o componentă a sângelui care ajută la formarea cheagurilor – caracteristica unei forme severe de dengue.
„Pacienții din spitale, în special copiii, mor foarte repede”, spune dr. Neeta Kulshrestha, cel mai înalt oficial din Sănătate din districtul Firozabad, unde 40 de persoane, inclusiv 32 de copii, au murit în ultima săptămână.
Transmisă de țânțarii femele, dengue este o boală tropicală prezentă în India de sute de ani. Există patru virusuri care provoacă dengue, iar copiii sunt de până la cinci ori mai expuși riscului de deces la a doua infecție.
Aproape 100 de milioane de cazuri severe de dengue sunt raportate la nivel mondial în fiecare an. „Impactul combinat al epidemiilor de Covid-19 și dengue poate duce la consecințe devastatoare pentru populațiile cu risc”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Cu toate acestea, nu se știe cu certitudine dacă o epidemie de dengue este singura responsabilă pentru decesele din Uttar Pradesh.
Un stat cu mai mult de 200 de milioane de oameni și igienă precară, niveluri ridicate de malnutriție la copii și asistență medicală absentă în multe zone, Uttar Pradesh raportează în mod normal astfel de cazuri de „febră misterioasă” după ploile musonice.
Sursa foto: Pexels.com