Se pot face sau nu nunți în postul Paștelui. Ce spune, de fapt, biserica
Postul Paştelui a început, iar până pe 19 aprilie, creştinii ortodocşi trebuie să se abţină de la a mânca de dulce şi de la a face excese sau a păcătui cu gândul. Multă lume se întreabă dacă în această perioadă se pot face, de fapt, nunţi.
Se fac sa nu nunţi în Postul Paştelui? Explicaţia preoţilor
Conform canoanelor Bisericii Ortodoxe Române, în post nu se fac nunţi. Acest lucru este cauzat de faptul că nunţile sunt urmate de petreceri, lucru care este interzis cu desăvârşire în post, conform tradiţiei ortodoxe. Perioada postului este, prin excelenţă, dedicată cumpătării, sobrietăţii şi rugăciunii, fiind o vreme în care trebuie să ne abţinem de la distracţii.
Există, însă, unele situaţii excepţionale în care nunta nu mai poate suferi amânare şi în care se poate obţine dezlegare de la preot. Situaţiile acestea sunt rare şi chiar şi aşa, după ceremonia propriu-zisă nu se poate face şi petrecerea de nuntă. Şi botezurile pot fi oficiate în post, dar şi în acest caz, nu trebuie să existe o petrecere după ceremonia religioasă.
Părintele Nicolae D. Necula explica în volumul „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică” motivele pentru care oamenii nu ar trebui să facă nuntă în Postul Paştelui şi pentru care biserica nu ar trebui să oficieze căsătorii.
„Biserica interzice săvârşirea cununiilor în perioadele şi zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile şi ospeţele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăinţă, înfrânare şi sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale”, spunea duhovnicul.
Când nu se fac nunţi, de-a lungul anului
Pe lângă cele patru posturi de peste an, nunţile nu se pot face în zile de miercuri şi vineri (zile de post), nici pe 14 septembrie (Ziua Crucii) şi 29 august, de Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul (ambele sunt zile de post) şi nici în Săptămâna Albă, săptămâna care precede Postul Paştelui, fiind considerată perioadă de pregătire pentru Postul cel Mare.
Totodată, nu se pot face nunţi nici în Săptămâna Luminată (cea de după Paşte), în Duminica Rusaliilor, în perioada dintre Crăciun şi Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) şi nici ajunul și în ziua tuturor praznicelor împărătești.