Se modifică structura anului școlar? Anunțul surprinzător venit de la ministrul Educației

Publicat: 29/05/2023 | 18:21
Profesorii sunt în grevă generală, prima după 2005/ Foto: Pixabay

Luni, 29 mai, ministrul Educației a făcut declarații despre situația anului școlar 2022-2023, în contextul în care greva profesorilor continuă. Până la acest moment, nu s-a ajuns la un consens cu cadrele didactice. Sindicaliștii sunt dispuși să vorbească inclusiv cu Klaus Iohannis pentru a găsi înțelegere. În același timp, Ligia Deca este optimistă și vorbește despre soluții pentru a nu lăsa elevii să repete anul școlar sau să rateze admiterile la liceu sau facultate. 

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VI-a a fost amânată deja de două ori, ajungând să fie programată pentru 12, respectiv 13 iunie. Această situație și-a găsit, într-un fel sau în altul, soluționare, dar problema este alta: au început înscrierile pentru bacalaureat. În multe școli, elevii și părinții acuză că nu au avut cum să facă înscrierea, ca urmare a grevei.

Problema este că în timpul în care membrii coaliției de guvernare discută cu cadrele didactice, elevii din anii terminali încep să-și facă tot mai multe griji. Unii dintre ei au nevoie de diplomele de bacalaureat pentru a putea pleca la facultăți din afara țării, unde slabe sunt șansele să se țină cont de greva românilor. Nefericiți sunt și elevii din clasa a XII-a care nu știu ce se va întâmpla în cazul în care bacalaureatul va fi amânat și admiterile de la facultăți vor fi afectate.

(CITEȘTE ȘI: Carmen Iohannis nu face grevă, dar nici nu vine la școală. Cum ține soția președintelui cursurile la Sibiu)

Ministerul Educației susține că elevii nu vor fi încurcați de grevă

Sindicaliștii au cerut modificarea raportării la salariul minim, de la 2500 de lei cât era înainte de mărire, la 3.000 de lei. Negocierea pentru a putea da această lege se discută atât cu Ligia Deca, dar și cu Marius Budăi. Majorarea ar duce la creșterea salariilor profesorilor cu 20% și ar trebui să înceapă din luna iunie, dacă se va ajunge la consens.

După negocierile din data de 29 mai, Ligia Deca a clarificat faptul că anul școlar nu va fi înghețat și că vor fi găsite soluții. Elevii din anii terminali nu vor rămâne cu mediile neîncheiate și vor putea să fie admiși la liceu, postliceală sau facultate. Pe de altă parte, dacă negocierile cu cadrele didactice se prelungesc, este foarte posibil ca anul școlar să se prelungească și calendarul examenelor naționale să se modifice.

„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Nu vom lăsa niciun elev cu situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a 8 a sau în clasa a 12 a, de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe (…) Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”, a spus ministrul Educației, potrivit News.

(CITEȘTE ȘI: Când se va termina, de fapt, greva profesorilor. Anunțurile din ultimele zile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru părinți și elevi)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult