În urmă cu 1,4 miliarde de ani, zilele de pe Terra nu erau mai lungi de 18 ore. Asta pentru că Luna era mult mai aproape de Pământ, potrivit cercetătorilir de la Universitatea Wisconsin-Madison. Satelitul natural al Terrei a început să se îndepărteze de planeta noastră, modificându-și axa de rotație. Zilele de pe Pământ devin astfel din ce în ce mai lungi.
„În timp ce Luna se îndepărtează, Pământul se comportă ca un patinator în mișcare de rotație, care încetinește în timp ce își întinde brațele. Una dintre ambițiile noastre a fost să folosim astrocronologia pentru a determina timpul chiar și în trecutul foarte îndepărtat, să construim scale de timp geologice foarte vechi. Vrem să putem studia pietre vechi de miliarde de ani într-un mod comparabil cu procesele de studiu geologic moderne”, a spus profesorul de geoștiință Stephen Meyers, de la Universitatea Wisconsin-Madison, citat de digi24.ro.
Luna se distanțează de Terra cu 3,82 centimetri pe an. Astfel, vor trece sute de milioane de ani înainte ca oamenii de știință să fie nevoiți să recalculeze durata unei zile pe Pământ la 25 de ore.