Se măresc alocațiile în România! Cei mici ar putea încasa sume majorate de la stat începând cu 1 ianuarie 2024

Publicat: 29/09/2023 | 12:07
Cresc alocațiile

Vești bune pentru copiii din România și pentru părinții lor! De la data de 1 ianuarie 2024, alocațiile ar putea crește, potrivit informațiilor transmise de către Institutul Național de Statistică. Mărirea ar urma să se aplice atât în cazul celor care au vârste de până la 2 ani, cât și pentru cei care au 18 ani. 

Din luna ianuarie 2023, autoritățile au stabilit faptul că sumele destinate creșterii minorilor, acordate de către stat, vor crește în funcție de rata medie a inflației anuale:

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Cu cât ar putea crește alocațiile de la 1 ianuarie 2023

Potrivit datelor comunicate de către BNR (Banca Națională a României), în aceste momente, se preconizează că rata inflației pentru România pentru anul 2023 va fi de 7,1. Astfel, alocațiile ar putea fi mărite cu 71,%.

Amintim faptul că ordonanței de urgență nr. 126 din data de 15 decembrie 2021, din luna ianuarie 2023, alocațiile au crescut încă din februarie 2023, ajungând la valorile:

-683 de lei pentru copii care nu au împlinit vârsta de doi ani (trei ani, în cazul celor cu dizabilități);
-277 de lei pentru cei care au între doi și 18 ani, dar și pentru cei care sunt majori, dar sunt înscriși la liceu sau la școli profesionale
-683 de lei pentru copiii cu dizabilități care au vârste cuprinse între trei și 18 ani.

(CITEȘTE ȘI: Se dau bani de la stat! Alocații de 950 de lei pentru acești copii, după decizia Guvernului)

Cine va primi mai mulți bani de la stat

Toți copiii cu cetățenie română ar urma să primească alocații mărite până la 18 ani. Măsura este valabilă și pentru minorii din Republica Moldova, ai căror părinți sunt români. Perioada de acordare a acestei indemnizații poate crește, în cazul în care tânărul major este încă la liceu în clipa împlinirii vârstei limită. Pentru a demara acest proces, este nevoie de depunerea unei cereri.

Unul dintre părinți trebuie să primească alocația copilului. Metodele de plată sunt: prin transfer bancar sau prin poștă. În mod firesc, sumele vin lunar, până pe data de 8. În situația în care niciunul dintre cei doi soți nu are cont bancar, plata se va face prin intermediul angajaților de la Poșta Română.

(CITEȘTE ȘI: Elevii din România pot pierde alocațiile! În ce condiții ar putea rămâne fără ajutor de la stat)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult