Se lucrează intens la calea ferată București-Otopeni, în ciuda deciziei executorii de blocare a construcției dată de Curtea de Apel

Publicat: 15/10/2019 | 13:55
Se lucrează intens la calea ferată București-Otopeni

Se lucrează intens la calea ferată București-Otopeni, informează ziuanews.ro, chiar dacă există o decizie executorie de blocare a construcției. Decizia a fost dată de Curtea de Apel și a fost primită, cu bucurie, de oamenii din zonă.

Reamintim că printre cei care au contestat construcția căii ferate București-Otopeni – necesară preluării turiștilor de la Campionatul European de fotbal din 2020 – s-a aflat și omul de afaceri Ion Țiriac. Acesta a argumentat că traseul pe care ar urma să-l parcurgă trenurile perturbă liniștea și activitatea dintr-un important cartier din nordul Bucureștiului. Instanța a dat câștig de cauză contestatarilor, iar Curtea de Apel București a blocat lucrările.

Instanța a admis cu efect imediat cererea de suspendare a executării Hotărârii de Guvern nr. 558 din 31 iulie 2019 cu privire la aprobarea amplasamentului și a declanșării procedurii de expropriere a proprietăților private din zona Otopeni pentru amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național – modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroport Henri Coandă. Astfel, Justiția a făcut dreptate oamenilor din zonă, protejându-le dreptul la viață și proprietate, la un mediu sănătos și liniștit în care să se dezvolte și să se bucure de drepturile și libertățile lor”, s-a anunțat într-un comunicat de presă emis de partea reclamantă.

Decizia ar fi trebuit să aibă aplicare imediată

Chiar dacă sentința nu este una definitivă, lucrările pentru calea ferată de pe ruta București-Otopeni trebuiau sistate. Și asta pentru că decizia judecătorilor (dată săptămâna trecută) ar fi trebuit să aibă aplicare imediată. Cu toate acestea, după cum se poate observa în filmarea de mai jos, muncitorii lucrează din plin, ignorând decizia Curții de Apel București.

Nesupunerea în față sentinței este o ilegalitate, neputându-se invoca faptul că sentința nu este încă definitivă. Până la definitivarea acesteia la un complet superior de judecată, decizia instanței este executorie.