“Cafelele în așteptare” – o sintagmă care, inițial, te duce cu gândul la faptul că aștepți o veșnicie pentru două cești cu “vinul Arabiei”, așa cum mai este cunoscută această băutură aromată care te trezește după cele mai grele seri sau te pregătește pentru cele mai dificile ședințe. Ei bine, nu, povestea din spatele “cafelelor în așteptare” este alta și este una foarte emoționantă. În plus, despre ea au auzit și românii și deja au început să o facă și mai cunoscută decât este în prezent.
Citește și: Cafeaua verde – beneficii și contraindicații
Obiceiul “cafelele în așteptare” “s-a născut” în orașul italian Napoli și constă în faptul că atunci când un client intră într-o cafenea ca să ia o ceașcă cu acea licoare magică neagră, el comandă și plătește, de fapt, trei, spre exemplu, însă, ia doar una. Restul rămân în local pentru cei care vor trece pragul ușii și nu au posibilitatea să își cumpere o cafea. De altfel, aceste persoane merg direct la unul dintre angajații cafenelei si întreabă dacă există vreo cafea în așteptare.
Citește și: Medicii nu pun niciodată lapte în cafea, iar motivul e surprinzător! Uite ce se întâmplă în corpul tău
Tradiția “cafelelor în așteptare” s-a răspândit repede în Italia și, ulterior, în întreaga lume. De ceva vreme a ajuns și în țara noastră, iar cei mai mulți sunt extrem de încântați de idee și chiar s-au alăturat acestei cauze. Astfel, pe Facebook a apărut scrisă în limba română povestea “cafelelor în așteptare”, care a fost însoțită de o poză în care apare un bătrân fără adăpost în timp ce stă la o masă într-o cafenea și savurează o ceașcă în care se află celebra băutură aromată.
Citește și: Cum sa prepari cafea ca un adevarat barista! Invata sa iti faci acasa stretto, cappuccino sau caffe latte
“Știați că și în România se întâmplă acest lucru?
Arad, Brașov, Constanța, Oradea sunt doar câteva orașe unde acest gest a fost observat.
Am intrat cu un prieten într-o cafenea mică din Belgia și am comandat. În timp ce ne îndreptam spre masa noastră, doi oameni au ajuns și s-au apropiat de bar. «Cinci cafele, vă rog. Două pentru noi și 3 în așteptare». Au plătit, și-au luat cele 2 cafele și au plecat. Mi-am întrebat prietenul: «Ce înseamnă cafele în așteptare?» Prietenul mi-a răspuns: «Așteaptă și-o să vezi.»
Au mai intrat câțiva oameni. Două fete au cerut câte o cafea pentru fiecare, au plătit și au plecat. Comanda următoare a constat în 7 cafele și a fost făcută de 3 avocați- trei pentru ei și 4 «în așteptare». În timp ce încă mă întrebam ce înseamnă «cafelele în așteptare», aceștia pleacă.
Deodată, un om îmbrăcat cu haine vechi, care semăna cu un cerșetor, ajunge la bar și întreabă binevoitor : «Aveți o cafea în așteptare?» și chelnerul îi servește o cafea.
Recapitulare: oamenii plăteau de dinainte o cafea care urma să fie servită unei persoane aflată în imposibilitatea de a-și plăti o băutură caldă!
Această tradiție a început la Napoli, dar a fost răspândită în toată lumea și în câteva locuri este posibil să comanzi nu numai «cafele în așteptare» dar și un sendviș sau o masă completă… faceți ca această idee frumoasă să fie publicată în toată lumea! Ar fi minunat ca acest lucru chiar să se realizeze” este mesajul care a însoție poza de mai jos.
Imaginea cu bătrânul fără adăpost care savurează o cafea cu lapte i-a emoționat pe internauți, iar unii dintre ei și-au propus să ducă mai departe această tradiție împrumutată de peste hotare.
“Ce bucurie, câtă speranță aduce acest obicei!”, “Poate și prin TV să se poata populariza această idee foarte frumoasă!”, Arad, frumos, oameni buni, iubitori… Arad…”, “Adevarăți creștini. Să le urmăm exemplul.”, “Foarte interesant! Încă nu am auzit de așa ceva, dar ideea e genială!” sunt cinci dintre comentariile lăsate de prietenii virtuali.