Se dă legea de care se temeau aceşti elevi! Nu mai primesc burse, de la 1 ianuarie 2024
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat schimbări importante pentru următoarea categorie de elevi. Ce se întâmplă, de fapt, cu legea burselor de la 1 ianuarie 2024. Schimbările vin în contextul rezultatelor dezastruoase obținute de către elevii români la ultimele teste PISA.
Schimbări importante pentru elevii care primeau burse de merit. Ministrul Educației a anunțat că doar o parte dintre elevi vor mai beneficia de bani. Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2024, bursele de merit nu se vor mai acorda celor 30% din elevii dintr-o clasă, ci doar celor care obțin rezultate notabile la olimpiade/concursuri și celor care au o medie mai mare de 9.50.
Totodată, Ligia Deca anunță că începând din anul 2024 elevii vor beneficia de o nouă bursă: bursa de reziliență. Banii se vor acorda elevilor care au o medie mai mare de șapte, însă nu la fel de consistentă ca bursa de merit (450 de lei).
Citește și: VEȘTI BUNE PENTRU ELEVI! SE ACORDĂ BURSE DE 700 DE LEI PE LUNĂ. CINE POATE BENEFICIA DE BANI
Ce se întâmplă cu legea burselor de la 1 ianuarie 2024
Conform ultimului raport al testelor PISA, Ligia Deca, Ministrul Educației susține că rezultatele României nu sunt foarte diferite de cele din 2018 – România se plasa pe ultimele locuri din țările UE în ceea ce privește calitatea educației – sau chiar mai slabe la matematică.
„Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Asta după doi ani de pandemie, doi ani marcaţi de pauze în procesul educaţional clasic. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”, a spus ministrul Educației, conform euronews.ro.
Testele PISA – Programme for International Student Assessment- reprezintă o evaluare a elevilor standardizată internațional. Evaluarea se adresează elevilor de 15 ani deoarece sunt mai aproape de terminarea învățământului obligatoriu. Timp de două le sunt testate abilitățile și cunoștințelor dobândite la matematică, lectură și științe. Testele PISA investighează abilitatea de a face față provocărilor în viață a fiecărui elev la finalul anilor de studiu. 15 elevi sunt selectați aleatoriu o dată la trei ani pentru evaluarea PISA.
Care sunt rezultatele PISA obținute de elevii din România din ultimii ani
- PISA 2000 – locul 34 din 42
- PISA 2006 – locul 47 din 57
- PISA 2009 – locul 49 din 65
- PISA 2012 – locul 45 din 65
- PISA 2015 – locul 48 din 72
- PISA 2018 – locul 47 din 79