Se schimbă regulile la bloc în 2024! Cu siguranță nu știai motivul real pentru care plătești întreținerea în fiecare lună. Iată din ce este alcătuit fondul de reparații și care sunt costurile nejustificate pentru care românii scot bani din buzunar la fiecare final de lună!
Care sunt regulile pentru românii care stau la bloc în 2024? Cheltuielile de întreținere includ contribuțiile calculate pe baza numărului de persoane și a suprafeței utile, cunoscute și sub denumirea de cote-părți de proprietate. Primele datorii deduse din totalul faptelor sunt cele către asociație.
Potrivit prevederilor articolului 36, alineatul 1 din HG 400, în situația în care în clădirea în care ești domiciliat are loc orice activitate comercială, cum ar fi un salon de coafură sau un cabinet notarial, atunci „administratorul este obligat ca înainte de defalcarea pe persoane și apartamente a sumelor adunate din facturi să scadă din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spațiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se împart pe număr de persoane sau cotă parte de proprietate”.
Hotărârea referitoare la plata liftului pentru locatarii de la etajul 1, parter sau demisol sunt luate in cadrul adunării generale. Ridicarea gunoiului, vidanjarea și deratizarea sunt distribuite în funcție de numărul de persoane. Costul energiei electrice folosite pentru iluminatul scării blocului, în boxe sau alte spații comune, sau pentru hidrofoarele din subsol, este împărțit numărul total de locatari.
În lipsa contoarelor pentru apă caldă/rece în scara blocului sau la branșament, se va aplica un sistem pausal conform prevederilor articolului 38, alineatul 2, fără a lua în considerare consumul determinat de contoarele din apartamente.
În cazul în care nu există contoare de măsurare în toate apartamentele, adunarea generală este responsabilă pentru stabilizarea orașului consumurilor, repartizarea cheltuielilor și modalităților de plată. Costurile apei și gazului pot varia de la o lună la alta.
Cota-parte din proprietatea procentului din suprafața totală utilă a unei locuințe, raportată la totalul suprafeței utile a tuturor locuințelor din condominiu. Aceste cheltuieli includ lucrări de întreținere, reparații, consolidări și încălzire spațiilor comune, precum și costurile pentru consumul de apă și canalizare, salariile personale și produsele consumabile.
Fondul de reparații constituie o componentă crucială a facturii de întreținere pentru proprietarii de apartamente. Iată ce cheltuieli sunt acoperite de fondul de reparații!
De asemenea, vă prezentăm și care sunt cheltuielile comune atunci când locuiți la bloc.
Acestea includ costurile pentru întreținerea și reparația elementelor utilizate exclusiv de proprietarii de apartamente: