Se dă legea așteptată de români! Bani mai mulți de la 1 ianuarie 2024
Vești bune pentru români! De la 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie ar putea urca de la 3.700 la 4.050 de lei brut, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițial de către oficiali, deși există deja o lege în ceea ce privește majorarea, trecută de Senat. Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj despre decizia luată în Comitetul Naţional Tripartit.
Începutul anului 2025 le-ar putea aduce românilor mai mulți bani în buzunare. În cazul în care salariul minim pe economie ar ajunge la 4.050 de lei brut, angajații ar lua în mână aproximativ 2.500 de lei. Totuși, majorarea nu este văzută cu ochi buni de toată lumea.
Citește și: Acești pensionari din România primesc 2.270 lei în plus la pensie, începând cu 1 ianuarie 2025
Mesajul lui Marcel Ciolacu despre majorarea salariului minim
În data de 16 octombrie, Marcel Ciolacu a transmis că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va fi 4.050 de lei. Asta înseamnă o creștere de 350 de lei, iar angajații ar putea lua în mână 2.500 de lei. Totuși, există deja o lege în acest sens care a trecut de Senat.
Premierul a precizat că decizia a fost luată în Comitetul Naţional Tripartit. Mai mult decât atât, prim-ministrul a declarat că va fi menținută scutirea de taxe în valoare de 300 de lei, aceasta fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din țara noastră.
„Am stabilit în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 şi 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%).
De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România.”, a scris premierul Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook, în urmă cu doar câteva zile.
Măsura a stârnit mai multe reacții, unele chiar negative. Patronii au susținut că nu au de unde să acorde angajaților diferența de bani adăugată la salariul minim pe economie, iar noile creșteri ar putea afecta prețurile produselor.
Ministerul Muncii a estimat că peste 1,8 milioane de salariați vor beneficia de această creștere. De cealaltă parte, autoritățile aproximează că vor încasa aproape 3 miliarde de lei în plus în următorii patru ani. Totuși, economiștii cred că p creștere rapidă a veniturilor ar putea dezechilibra economia țării.