Vești importante pentru salariații din România. Ministrul Muncii anunță schimbări majore în noua lege a salarizării. Va fi introdus un spor lunar pentru încurajarea performanței. Iată despre ce este vorba.
Planul actualilor guvernanți se adresează angajaților statului. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre noile venituri de care angajații români vor beneficia.
Noua Lege a salarizării urmează să vină cu o serie de schimbări importante pentru bugetari. Începând de anul viitor, angajații din sistemul public vor beneficia de un spor lunar care va încuraja performanța. Potrivit Ministrului Muncii, noua lege a salarizării este menită să aducă o viziune mai clară în ceea ce privește inechitățile din salarizare.
„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.
Totodată, potrivit ultimelor informații, angajații instituțiilor de stat (Parlament, guvern sau primării) fac parte dintr-o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sporuri de până la 3.000 de lei pe lună. Spre exemplu, sporul pentru condiții de muncă vătămătoare este de 15% din salariu, spor acordat și unor bugetari care lucrează din fața unui calculator.
Citește și: SE MĂRESC PENSIILE ROMÂNILOR, IAR MAJORĂRILE SUNT ÎNSEMNATE. CEI MAI MULȚI VOR PRIMI 30 LA SUTĂ ÎN PLUS
Aceeași situație se regăsește și la Camera Deputaților, liftierul și cofetarul primesc un spor lunar de 600 de lei pentru lucrul în condiții periculoase, iar secretarul instituției primește un spor ce ajunge și la 3.000 de lei/lună. Un spor ceva mai mare se regăsește în primăria sectorului 5. Directorul și secretarul încasează un spor luna de 2.000 de lei, potrivit Newsweek.
În contextul dezbaterii noilor reguli ale proiectului de lege din sectorul bugetar, Ministrul Muncii a adus în discuție o problemă despre care prea puțin angajați vorbesc. Violența și hărțuirea la locul de muncă, un fenomen întâlnit tot mai des în societate.
„În România se vorbește prea puțin despre violența și hărțuirea la locul de muncă, fenomene care nu ar trebui să-și găsească locul într-o societate în care ne dorim să trăim, să muncim și să ne creștem copiii. Mai grav este faptul că, din păcate, femeile se confruntă cel mai des cu aceste comportamente.
Ratificarea Convenției este un obiectiv pe care ni l-am asumat și care reprezintă efortul comun al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalitățiii de Șanse și al partenerilor sociali, al căror sprijin este esențial în tot procesul. Vom consolida colaborarea cu sindicatele, dar și cu ONG-urile prezente în zona de protecție a drepturilor femeilor și egalitate de șanse între femei și bărbați, iar un prim calendar comun de lucru a fost fixat astăzi”, a mai transmis Ministrul Muncii.