Se cere carantinarea Capitalei și a județului Ilfov, după ce rata de infectare a trecut de 15 la mia de locuitori. Ce spune Florin Cîțu

Publicat: 14/10/2021 | 16:24
Sursă foto: Pixabay

INSP – Institutul Național de Sănătate Publică cere carantinarea Capitalei și a județului Ilfov. Numărul de persoane infectate cu noul coronavirus se află de mai bine de două săptămâni pe o pantă ascendentă. În ultimele 24 de ore, România a înregistrat peste 16.000 de cazuri noi și sute de decese cauzate de virus.

Ministerul Sănătății și CNCCI au primit o cerere din partea INSP – Institutului Național de Sănătate Publică prin care reprezentanții cer carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov. Cererea a fost formulată, după ce rata de infectare a crescut excesiv: în Capitală, rata de incidență a ajuns, joi, la 15,42, iar în județul Ilfov, șase localități depășesc rata de 20 la mia de locuitori.

Pe de altă parte, însă, Florin Cîțu a anunțat faptul că nu ia în calcul carantinarea Bucureștiului, potrivit declarațiilor din cadrul conferinței de presă de joi. Însă, a discutat despre introducerea certificatului verde ”la orice activitate economică”.

Vezi și TREI TINERI, ÎN VÂRSTĂ DE 18, 24 ŞI 29 DE ANI, AU MURIT DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI. NICIUNUL DINTRE EI NU ERA VACCINAT ANTI-COVID

”Nu în acest moment, nu luăm această măsură. Şi anul trecut a fost discuţia despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uită la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a declarat premierul interimar, într-o conferință de presă.

”La orice activitate economică pe care o avem în România, unde intrăm în contact cu persoane, să avem certificatul verde. Dacă dorim să avem economia deschisă cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult”, a mai declarat Florin Cîțu.

De asemenea, INSP a propus și excepții de la măsura carantinării: Operatorii economici, creşe şi grădiniţie, activitatea cultelor religioase, slujbe şi rugăciuni, restaurante şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau din alte unităţi de cazare; piețele agroalimentare să își desfășoare activitatea între orele 8 – 17; activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală să se desfășoare între 08 – 18 (doar cu programare), iar activitatea de comerţ pentru produse alimentare şi cea de prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, din intervalul 5-20.

 

Sursă foto: Pixabay