Sezonul estival a început oficial, iar hotelierii sunt în căutare de personal. Mulți dintre ei acceptă și persoane care nu sunt calificate în domeniu, iar câștigurile pe care le promit par a fi atractive.
Deși pandemia a adus unele provocări în industria turismului, se pare că sezonul estival se anunță unul promițător pentru hotelierii din România.
Sunt peste 20.000 de posturi libere în hotelurile și restaurantele de la malul mării. Patronii sunt în căutarea de forță de muncă pentru sezonul estival, iar salariile vin la pachet cu beneficii atractive. Mai mult decât atât, nu e necesar ca aplicanții să fie calificați în turism sau să aibă experiență în domeniu, asta pentru că reprezentanții hotelieri sunt dispuși să ofere training-uri și să îi învețe pe noii angajați tot ce trebuie să știe pentru a se descurca în domeniul ospitalității.
Patronii de hoteluri se declară nevoiți să apeleze la muncitorii străini, însă nici aceștia nu mai sunt atât de ușor de găsit.
„Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel, pentru observatornews.ro.
Beneficiile pentru cei care aleg să lucreze în industria hotelieră sunt multiple. În primul rând, există posibilitatea de a câștiga un venit semnificativ pe perioada sezonului estival, deoarece hotelierii oferă salarii competitive și bonusuri pentru performanță. De asemenea, există posibilitatea de a primi cazare și masă gratuită sau la prețuri reduse, în funcție de politica fiecărui hotel.
Cei care au ales să vină în România însă, se declară mulțumiți de salariile pe care le încasează aici.
„Salariul de aici este mai bun decât îl aveam în Sri Lanka. Este un salariu bun şi suficient pentru mine”, a declarat Sameer Ahamed, lucrător în bucătărie, pentru sursa citată.
Și administratorii de plajă sunt în căutarea de forță de muncă, iar beneficiile sunt multiple.
„Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draf într-un pahar”, a spus Răzvan Chitan – administrator plajă.
VEZI ȘI: Cât vor avea de achitat turiștii care merg în stațiunea Mamaia pentru taxa de parcare