Se anulează aceste permise ale șoferilor din România. Noua lege care este neiertătoare cu acești conducători auto

Publicat: 26/09/2023 | 17:18
Anumiți șoferi ar putea rămâne fără permis auto / Sursă Foto: Arhivă Cancan.ro

Numărul accidentelor rutiere produse de șoferi care au consumat alcool sau substanțe interzise a crescut îngrijorător de mult în ultimii ani. Astfel, guvernanții intenționează să înăsprească legislația rutieră, totul culminând cu anularea permiselor auto pentru anumiți șoferi. 

Accidentul teribil produs în urmă cu o lună în localitate 2 Mai, de un tânăr aflat sub influența substanțelor interzise, a produs un val de nemulțumire și indignare în țara noastră. Cum numărul accidentelor rutiere, produse în urma consumului de alcool sau droguri, a crescut foarte mult în ultimii ani, se dorește o înăsprire a legislației.

(CITEȘTE ȘI: Șoferii nu vor mai avea voie să conducă noaptea?! Legea s-ar putea aplica și în România)

Noua legea care le dă fiori anumitor conducători auto

Deputatul Laurențiu Leoreanu a înaintat două proiecte legislative care au semnături de susținere de la alți 30 de deputați PNL. În aceste condiții, cele două inițiative au primit acordul partidului pentru a fi promovate în Parlament.

Primul proiect dorește modificarea Codului Rutier, astfel încât să devină posibilă anularea definitivă a unui permis auto, iar titularul acestuia să nu mai poată conduce niciodată. Sunt vizați cei care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri și care au comis un accident soldat cu moartea uneia sau mai multor persoane. Astfel, în afara pedepsei de închisoare cu executare, va fi introdusă și o sancțiune complementară, și anume „interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viaţă”.

Al doilea proiect propus de Laurențiu Leoreanu are ca obiectiv modificarea Codului Penal, prin sancționarea unui tip special de ucidere din culpă. Conform prevederilor articolului 192 din Codul Penal, această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Proiectul de lege introduce însă un nou alineat prin care se diferențiază uciderea din culpă în accidentele rutiere. Totodată, se impune o pedeapsă mult mai drastică pentru șoferii care au băut sau au consumat droguri înainte de a se urca la volan.

„Uciderea din culpă a unei persoane săvârşită în condiţiile art. 336 se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani”, prevede proiectul de lege.

Potrivit legislației actuale, durata suspendării permisului pentru șoferii care au comis accidente mortale din culpă. este de numai 6 luni de la încheierea executării pedepsei, indiferent dacă aceasta a fost închisoarea cu executare sau cu suspendare. În acest sens, senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a propus în urmă cu ceva timp prelungirea acestei perioade de la 6 luni la 5 ani. Proiectul său a trecut deja de Senat și va ajunge în plenul Camerei Deputaților.

Deputații Bogdan Bola și Alexandru Kocsis-Cristea au propus un proiect mai amplu de modificare a Codului Rutier. Printre prevederile propuse se numără și una care impune ca vinovații de ucidere din culpă în accidente rutiere să nu mai aibă dreptul de a conduce pentru o perioadă de nu mai puțin de 10 ani. Mai mult, liberalii propun o măsură și mai drastică, și anume ca permisul să fie anulat definitiv. Astfel, dacă șoferul vinovat era băut sau drogat va primi interdicție pe viață de a mai conduce autovehicule.

(NU RATA: Greșeala banală care le poate aduce șoferilor români o amendă de 1.200 de lei. Puțini cunosc această prevedere din noul Cod Rutier)