Scumpirile care zguduie România. Se preconizează creșterea prețului actual pentru alcool și țigări
Se anunță scumpiri pe piața românească! Forma finală a proiectului de lege privind noile măsuri fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare prevede și o majorarea unor accize. Acest lucru nu face altceva decât să crească prețurile pentru anumite produse. Se vor majora impozitele la alcool și tutun și se va introduce o acciză pe alimentele care au conținut ridicat de zahăr.
Autoritățile române propun majorarea accizei la tutun începând cu data de 1 ianuarie 2024. În prezent, acciza este 594,97 lei / 1.000 țigarete, urmând să crească la 672,92 lei / 1.000 țigarete anul viitor. De asemenea, a fost propusă și mărirea accizelor pentru lichidul care conține nicotină și pentru tutunul conținut în produse din tutun încălzit, de la 1 ianuarie 2024. Și asta nu e tot! O altă măsură fiscală ar fi și trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, care au conținut total de zahăr de minimum 10g/100g produs.
Cu cât se vor scumpi țigările dacă se vor aplica noile creșteri de taxe
Conform noilor măsuri fiscale, acciza la mia de țigarete va fi în acest an de aproape 626 de lei. Se va majora în 2024 la aproape 673 de lei, urmând ca-n 2025 să fie de 688 de lei și aproape 719 de lei în anul 2026. Categoric, acest lucru înseamnă noi scumpiri ale țigărilor, deși oricum prețul lor în România este mai ridicat decât în alte țări vecine, precum Ungaria (12 lei), Republica Moldova (11 lei) sau Bulgaria (14 lei). Potrivit surselor Adevărul, prețul unui pachet de țigări ar urma să se majoreze cu 1 – 1,5 lei pe pachet. Rămâne de văzut însă dacă noile taxe se vor pune în aplicare.
CITEȘTE ȘI: NU ESTE O EROARE! CU CE PREȚ SE VINDE ÎN KAUFLAND UN KILOGRAM DE MUȘCHIULEȚ DE PORC
BAT, JTI, PMI și Imperial Tobacco sunt patru companii importante din industria tutunului care au investit în România până-n prezent, circa 1,8 miliarde de euro. Ar fi existat o discuție despre scumpirile tutunului între oficialii statului și reprezentanții acestor firme.
„Toate măsurile adoptate atunci au fost discutate în mod transparent cu mediul de afaceri, astfel încât soluțiile propuse de către Ministerul de Finanțe să producă efecte benefice pentru bugetul de stat, fără a periclita consumatorii români și investițiile companiilor producătoare. Nu trebuie uitat că, pe fondul acestui Calendar echilibrat de creștere a accizelor, piața neagră a atins un minim istoric de doar 7,1% în 2022, în timp ce veniturile bugetare au crescut”, au transmis reprezentanții celor patru companii, mai scrie sursa citată.