Scrisoarea unui sibian pentru Klaus Iohannis: „Cum puteti pretinde ca uniti romanii in timp ce le sfidati idealul de unire?”
Scrisoare deschisa
catre domnul Klaus Werner Iohannis, candidat la presedintia Romaniei
Domnule Iohannis,
Va scriu in numele romanilor, inclusiv in numele sibienilor care mi-au acordat increderea si onoarea de a-i reprezenta in Senatul Romaniei.
Cu toate ca sunteti primarul Sibiului – orasul care a avut cel mai important rol in infaptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 -, de 14 ani de cand sunteti primar, nu ati binevoit niciodata sa depuneti o coroana de flori de Ziua Nationala la locul de comemorare a eroilor Unirii, respectiv la Consiliul Dirigent situat la doua minute de mers pe jos de biroul dvs de la Primarie. O singura exceptie a confirmat regula.
Domnule Iohannis, nu credeti ca e imoral sa pretinzi ca poti sa unesti romanii in timp ce le sfidezi cu consecventa idealul de unire?
Nu sunt sibian, dar de cand am devenit senator de Sibiu am studiat istoria sibienilor. Am descoperit ca sibienii sunt printre cei mai buni romani. Fara ei, Marea Unire ar fi ramas un vis neimplinit. Pentru a va convinge ca nu exagerez, va rog sa cititi textul de mai jos preluat din studiul „Sibiu – capitala regionala” pe care l-am coordonat impreuna cu domnul prof.univ.dr. Ioan Bondrea – rectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, studiu elaborat de un colectiv de cercetatori, universitari si academicieni sibieni:
„In Sibiu si-a avut sediul Comitetul National Roman instituit de Adunarea romaneasca de la Blaj din 3/15 mai 1848. In timpul regimului austro-ungar (1867-1918), Sibiul a devenit centrul vietii national-politice a romanilor transilvaneni; aici a functionat conducerea Partidului National Roman si aici a fost redactat in 1892 cunoscutul Memorandum al romanilor transilvaneni adresat imparatului Franz Joseph I. Cei mai multi patrioti care au militat pentru unire proveneau din mediile sibiene.
Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 a decis unirea Transilvaniei cu Romania si a stabilit la Sibiu atat sediul noului parlament transilvan (Marele Sfat National) cat si cel al noului guvern al Transilvaniei (Consiliul Dirigent). Astfel, Sibiul a devenit capitala Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului.
Guvernul de la Sibiu a fost condus de Iuliu Maniu, avand ministri precum Alexandru Vaida-Voievod, Vasile Goldis, Octavian Goga si Vasile Lucaciu. Guvernul transilvan a functionat pana in 1920 cand unirea Transilvaniei cu Romania a fost recunoscuta de Conferinta de pace de la Paris.
Parlamentul de la Sibiu a fost prezidat de Gheorghe Pop de Basesti si a avut 250 de membri printre care, alaturi de ministrii mentionati mai sus, s-au aflat personalitati precum Ioan Agarbiceanu, Onisifor Ghibu, Miron Cristea (care va deveni primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane) si Iuliu Hossu (care va deveni cardinalul bisericii greco-catolice din Romania)”.
Domnule Iohannis, cum puteti sfida o istorie atat de glorioasa precum aceasta?
Partidele care au realizat Marea Unire a romanilor au fost Partidul National Roman cu sediul in Sibiu si Partidul National Liberal cu sediul in Bucuresti. Ati ajuns (prin viclenie) urmasul national-liberalilor care au faurit Marea Unire. Cum e posibil, domnule Iohannis, sa dispretuiti tocmai dimensiunea nationala a partidului pe care-l prezidati?
Atat acum doi ani cat si anul trecut am fost prezent la Sibiu de Ziua Romaniei. De fiecare data, la locul de comemorare a eroilor Marii Uniri au fost depuse aproape o suta de coroane de peste o suta de demnitari si reprezentanti ai societatii civile din Sibiu. Numai domnia voastra nu ati gasit de cuviinta sa fiti prezent pentru a depune o coroana.
„Domnul Iohannis e plecat din Sibiu?”, am intrebat atunci. „Nici vorba sa fie plecat, dar nu da doi bani pe romani! Nici macar nu-i primeste in audienta. De cand e primar, niciodata nu a depus o coroana aici”, mi-a raspuns cineva. Nu mi-a venit sa cred. Am verificat informatia si am aflat ca a existat totusi o exceptie in 2011 (pentru ca se apropiau alegerile pentru primarie?). Dar poate ca nu am fost informat corect, astfel incat va propun sa va asumati adevarul, raspunzand public si clar la urmatoarea intrebare:
Domnule Iohannis, in cei 14 ani de cand sunteti primarul Sibiului – orasul care a avut cel mai important rol in infaptuirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 -, de cate ori si in ce ani ati depus o coroana la Consiliul Dirigent, locul de comemorare a eroilor Marii Uniri, care se afla la doua minute de mers pe jos de biroul dvs?
Mentionez ca in 2012 si 2013, cand am fost la Sibiu de 1 Decembrie, nu v-am vazut nici la celelalte manifestari organizate de Ziua Nationala, cu exceptia paradei militare din 2013: nici la sedinta solemna a Consiliului judetean, nici la ceremonia Retragerii cu torte, nici la concertul omagial al Filarmonicii si nici la cel mai impresionant spectacol organizat in Romania de 1 Decembrie: cel de la Sala Transilvania din Sibiu, intitulat “Noi suntem romani”, transmis in direct de TVR-1, la care au fost prezenti mii de sibieni.
Domnule Iohannis, in Sibiu se spune ca vara aceasta ati participat la manifestarile organizate de Ziua Drapelului National si de Ziua Imnului National intrucat ati devenit prezidentibil, dar ca, de cand sunteti primar, nu ati participat niciodata la aceste manifestari cu toate ca au fost organizate an de an chiar sub fereastra biroului dvs.. Poate ca informatia nu e corecta, astfel incat va propun din nou sa va asumati adevarul, raspunzand si la aceasta intrebare:
Domnule Iohannis, de 14 ani de cand sunteti primar al Sibiului, de cate ori si in ce ani ati participat la manifestarile organizate sub fereastra biroului dvs. de Ziua Imnului National al Romaniei si de Ziua Drapelului National?
Va anexez un TABEL referitor la absentele si la prezentele dvs ca primar la trei dintre manifestarile nationale organizate anual la Sibiu. Procentul absentelor este aproape 100%. Daca s-a strecurat vreo greseala, va rog s-o indreptati si sa publicati versiunea corecta a tabelului.
Domnule Iohannis, mi se pare imoral sa pretindeti ca ne veti uni dupa ce, ca primar al orasului-simbol al patriotismului romanesc, ne-ati sfidat sistematic timp de 14 ani idealul de unire, Ziua Nationala si simbolurile nationale.
9 octombrie 2014
Sorin Iliesiu – senator de Sibiu
TABEL cu absenţele şi prezenţele domnului Klaus Werner Iohannis în cei 14 ani de când e primar al Sibiului, la manifestările de Ziua Drapelului Naţional, Ziua Imnului Naţional al României şi Ziua Naţională a României, organizate la Sibiu de Consiliul Judeţean Sibiu, Instituţia Prefectului şi Garnizoana Sibiu