Scrisoarea emoționantă a fiicei unei bolnave de COVID-19 din Motru. „Nu mai este spațiu pentru ură, ci pentru iubire și…”
CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a dezvăluit, în exclusivitate, cum s-a răspândit, cu repeziciune, noul coronavirus în municipiul Motru, din Gorj, locul care tinde să devină un focar de infecție, după ce mai multe angajate dintr-o fabrică de confecții s-au prezentat la muncă bolnave și nu au spus nimic, de teamă să nu-și piardă slujbele. Ramona S., fiica Ninei S., din orașul minier, a transmis o scrisoare emoționantă legată de mama sa, dar și detalii despre momentul infectării acesteia și despre starea ei de sănătate. (VEZI AICI: Mărturiile șocante ale unui român infectat cu coronavirus. “Am momente în care delirez, îmi ia corpul foc” + “Simt că dau mâna cu moartea”)
Ramona S. și Dorin S. locuiesc în Italia, în regiunea Lombardia, acolo unde șeful departamentului regional de sănătate, Giulio Gallera, a precizat că numărul total al cazurilor în zonă (o regiune foarte populată, unde se află și capitala financiară a Italiei, Milano) a crescut cu 3.251, asta în data de 21 aprilie 2020, ajungând la 25.515. La nivel național, bilanțul deceselor cauzate de coronavirus anunțat vineri de autoritățile italiene era de 4.032, cel mai mare din lume. Cei doi români sunt sănătoși și nu au contactat virusul, deși zona în care locuiesc este una grav contaminată, însă părinții lor din România se află internați în spital.
COVID-ul a împărțit orașul în tabere
Nina S. este bolnavă de diabet, are probleme cu rinichii, dar suferă și de alte afecțiuni. Femeia a intrat în contact cu angajata testată pozitiv și, la rândul său, și-a infectat soțul, care este portar la Spitalul Municipal Motru. Bărbatul a intrat în contact direct cu alte 10 persoane, la serviciu, dar și cu alți cunoscuți. În prezent, toți sunt în izolare.
După ce s-a aflat că femeia a contactat virusul, oamenii din oraș s-au speriat, unii au început să comenteze agresiv pe rețelele de socializare, blamând-o pe femeie că s-a dus la serviciu, deși nu se simțea bine, alții rugându-se pentru ea. S-au format tabere în orașul minier, unde, în momentul de față, s-a creat o panică justificată.
Nina S. susține că ar fi intrat în contact cu alte colege de la muncă, iar una dintre acestea a venit la serviciu, deși fiul său era proaspăt întors din Belgia. Motivul? Frica de a nu fi dată afară. (CITEȘTE AICI: Un medic de la “Matei Balș”, mărturii îngrijorătoare despre coronavirus: “Nu avem cu ce să ajutăm pacienții”)
Tristețe și neputință
Fiica pacientei de 58 de ani și-a exprimat gândurile către comunitatea din Motru, orașul natal, într-o scrisoare trimisă în mediul online.
„Ramona S., fata pacientei de 58 de ani din Motru și internată pentru pozitivitatea virusului, cere mult respect și cuvinte de încurajare!
Câteva cuvinte pentru persoanele care își nutresc probabil nivelul de ego crezând ca au dreptul de a scrie propria opinie, din păcate, cu lipsă de fundament și în modul acesta informația devine dezinformare. Acesta este un aspect grav, dar mult mai grav este că în foarte multe dintre aceste «opinii» se observă natura cea mai urâtă a multor persoane.
În două zile s-au putut citi comentarii pe multe pagini care îți lasă un stat al inimii de tristețe, de neputință, acest stat fiind mai dureros și elevat decât dezamăgirea și genul de ură care îți provoacă instinctul de a te coborî la nivelul a multor proprietari ai acestor «opinii».
Pentru a fi coerentă cu principiile transmise: (NU RATA: Asistenta care a fost internată cu copilul în “Spitalul morții” a primit rezultatul testului abia după 18 zile: “Am sunat zilnic la DSP, ba chiar și…”)
– de la cea mai dulce mamă și persoană, «Mica tuturor», egoistă cum sunt pentru ea, e numai și numai a mea și a fratelui meu, nu puteți avea norocul de a vă scrie câte calități poate avea această femeie.
– și de la, cred eu, cam cel mai inteligent tată, cam încăpățânat el, cam cu «gura mare», câți din orașul Motru l-or fi definit așa. Câți dintre noi ne-am dori asemenea principii și moduri frumoase de a trăi?! Vă asigur, nu-i pentru toți. Așadar, fiind împinsă de aceste lucruri, mă simt în putere de a da detaliile atât de mult dorite și cerute”, a scris, din Italia, fiica femeii infectate cu COVID-19 în Motru.
„Băi, Fănică, cam multe fete răcite și bolnave am pe la serviciu”
Postarea continuă, cu alte detalii emoționante. „Momentul infectării: Mica, cum o numesc majoritatea persoanelor care o cunosc, în urmă cu trei săptămâni, în urma prezentării la locul de muncă (acolo, la fabrica de tricotaje) a unei colege căreia i-a venit băiatul din afară și nu a respectat protocolul impus, doar din acest fapt noi, familia și cei apropiați, i-am exclus faptul de a se mai duce la locul de muncă, cel puțin două săptămâni, având în vedere patologiile ei.
Așadar, stă Mica noastră numai acasă, liniștită, în concediu, își face într-una curățenie de parcă cine știe ce palat ar avea, își face pâinica de casă (e cam o pasiune a ei asta), gătește într-una și dezinfectează totul la fiecare intrare a lui tati de la serviciu. Oameni responsabili, repet, sunt inteligenți ei așa.
Trecură astea două săptămâni, na, serviciul este serviciu și, ca orice om cu principii, mai ales de a-ți face datoria cât mai bine, te prezinți la muncă.
Este femeia într-o stare de sănătate bună, liniștită și relaxată după cele două săptămâni de concediu de odihnă, cam bucuroasă că este de lucru, știți, sunt plătite cam cu ce bucăți lucrează.
Ajunge ea așa plină de încrederea seara acasă, îi povestește la soț cam tot, dar rostește și fraza «Băi, Fănică, cam multe fete răcite și bolnave am pe la serviciu».
Că circulă în fabrică COVID, că nu circulă, numai Dumnezeul nostru cel mare și iubit știe. Este clar că, după aproximativ o săptămână, are simptomele de răceală, ca multe de acolo, își transmit răceala, na, lucrează, mănâncă împreună. Se duce, ca celelalte, e de muncă, dar a mea mamă se duce doar până luni seara, 13/04, când noi, văzând că nu-i scade din temperatură, o obligăm, pentru că noi o certăm la fraza ei «Nu pot, mică să stau acasă, că sunt și alte fete care sunt acasă și trebuie să mă duc, na ce fac și celelalte?».
Ohhh, în toate locurile de muncă dacă ar fi așa persoane cu respect de ceea ce fac… câte lucruri s-ar îmbunătăți, dar știm și că, din păcate, nu sunt fabrici și nici manageri care să aprecieze asemenea persoane.
De marți, 14/04, Mica anunță responsabilii că nu se mai duce pentru că nu se simte bine. Bine, stă în casă, clar, până când, în acord cu persoanele competente și în mod steril, se duce la spital să vadă de ce nu îi scade febra. Spitalul, care are competența necesară, o trimite la Târgu Jiu.
Așadar, mama mea a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Târgu Jiu o zi, asta până când rezultatul testului pentru noul coronavirus a ieșit pozitiv. În timpul nopții (joi noaptea) a fost transportată la spitalul din Cărbunești.
Cam asta este tot. Nu sunt deloc mistere, de ajuns să aveți răbdare de a citi această lungă postare. Știu că pe foarte mulți nu-i atrage această tipologie de adevăr”, este mesajul fiicei Ninei S.
„Cât ne lipsește un concediu acasă la Mica…”
Ramona explică și că ea și fratele ei nu au mai venit din țară de trei ani, iar un concediu acasă le lipsește mai mult ca niciodată.
„Alte posibile nelămuriri:
Soțul, adică tatăl meu, imediat la aflarea rezultatului, a fost corect contactat și în mod responsabil, respectând toate normele de protecție, a fost internat pentru verificarea stării lui. Noi, cei doi copii care îi au, nu venim din Italia de aproape trei lungi ani. Cât ne lipsește un concediu acasă la Mica, că ne gătește de toate împreună cu bucătarul ei enervant, ca și cum numai el ar ști să gătească bine. Să-mi beau și eu cafeluța cu vecinele de la scara trei (cu multă iubire sunt tentată de a le scrie numele).
Oameni buni, nu știu de unde, putea de oriunde, nu știu cine, de la orișicine, de când. Singurul cert este că eu si fratele meu în doar trei zile ne-am văzut ambii părinți prin spitale, dintr-o dată, pe neanunțate, noi fiind în regiunea Lombardiei.
Asta este de comentat, că suntem frustrați, neputincioși. Avem speranța de a trece cu bine peste tot.
Nu mai este spațiu pentru polemici, nu mai este spațiu pentru ură, ci pentru iubire și bun simț”, a scris fiica bolnavei infectate de noul coronavirus.
Declarațiile lui Dorin S., fiul bolnavei de coronavirus din Motru
CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a luat legătură cu Dorin S., fiul uneia dintre femeile testate pozitiv din fabrica de tricotaje.
„Mama are probleme de sănătate, este adevărat. Are diabet și suferă și de afecțiuni ale rinichilor. Este stabilă și răspunde medicației, până în acest moment. Are momente când este necesar să folosească masca de oxigen, pentru că îi este greu să respire însă nu o folosește tot timpul și nu se află la terapie intensivă.
Mama este internată la Spitalul din Târgu Cărbunești, iar tatăl meu se află internat la Târgu Jiu. Tata nu are niciun simptom însă a fost testat pozitiv. Atât eu, cât și sora mea, suntem în legătură cu ei, iar până acum au menționat că medicii au grijă de ei cum trebuie, sunt condiții în spitale.
Este o situație alarmantă pe care mulți oameni nu o iau în serios. Mama a contactat virusul cel mai probabil din fabrică, dar poate fi și din altă sursă, spre exemplu, la piață, la cumpărături. Este foarte greu să dai vina pe cineva acum. Ea nu a intrat în contact cu nimeni, doar cu colegele de la muncă despre care se tot plângea: «Uite, mamă, că sunt multe răcite și vin așa la muncă. Eu mă feresc, dezinfectez, dar stăm toate acolo, nas în nas».
Așa că mama a încercat să se protejeze ca toți ceilalți, dar multe persoane sunt răcite în perioda asta, fiind și perioada virozelor, însă nu ai de unde ști cine are virusul„, a declarat Dorin S., în exclusivitate pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.
Aproape 300 de oameni izolați, străzi și blocuri în dezinfecție
Primarul orașului Motru, Gigel Jianu, a făcut declarații pe pagina personală de Facebook. „Până în această seară (21 aprilie) la nivelul municipiului Motru, au fost înregistrate 16 cazuri de persoane suspecte de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, în urma testelor efectuate, sunt 10 persoane confirmate a fi purtătoare a virusului SARS-Cov 2. Până în acest moment, la Spitalul Motru, au fost internați 16 pacienți, ultimii doi, astăzi.
Pentru 3 din pacienți așteptăm rezultatul testelor, pentru alți 3 rezultatul este negativ, iar pentru 10 pacienți testele sunt pozitive. Primul pacient confirmat pozitiv, și care este din Motru, a fost internat direct la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Tg-Jiu, ridică numărul total la 17 suspecți, din care 11 purtători ai virusului SARS-Cov2. Pacienții confirmați a fi infectați cu Covid-19 se află internați, pentru tratament, la spitalele din Tg. Jiu și Tg. Cărbunești și sunt în stare bună. Din totalul de 17 persoane suspecte, 13 sunt angajați ai fabricii de confecții. Astăzi, 21 aprilie, în municipiul Motru avem 285 de persoane izolate la domiciliu.”, a menționat primarul pe Facebook.
Viceprimarul orașului Motru, Cosmin Morega, a declarat că situația este sub control și că se iau absolut toate măsurile pentru ca virusul să nu se extindă.
RAPORT. Reporteri Fără Frontiere: Criza COVID-19 amplifică amenințările la adresa libertății presei
„Primăria orașului Motru a achiziționat 2.000 de măști pentru angajați, dar și pentru cetățeni, fiind distribuite deja oamenilor. S-a asigurat stocul de dezinfectanți pentru angajați, pentru asociațiile de locatari, pentru dezinfectarea străzilor și trotuarelor din muncipiu cu biocid. Poliția locală împreună cu Jandarmeria și Armata asigură filtre la intrarea în oraș.
De asemenea, se fac verificări în zonele aglomerate, cum ar fi magazinele sau piețele alimentare pentru a se menține distanța socială impusă de autorități. Pe străzi, zi și noapte, se află patrule ale Jandarmeriei pentru a se asigura distanța socială. Se menține legătura permanentă cu persoanele izolate la domiciliu. Cei 285 de suspecți, câți sunt în total în municipiul Motru, sunt verificați. Am observat că în ultimele zile cetățenii au înțeles toate aceste aspecte și le mulțumesc pentru acest lucru. Dacă respectăm indicațiile, împreună vom trece cu bine peste acest episod”, a spus Cosmin Morega, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)