Scolile inchise si saptamana viitoare. Sute de unități de învățământ din toată România și-au închis porțile săptămâna aceasta din cauza vremii extreme care face ravagii în țara noastră. În București, dar și în alte orașe, elevii nu vor face cursuri până luni. Totuși, vacanța lor s-ar putea prelungi, pentru că sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste. Meteorologii, pe de altă parte, au anunțat că sunt șanse favorabile pentru ca vremea să se îndrepte începând de săptămâna viitoare.
Citește și: Un ciclon periculos loveşte România! Unde vor fi cele mai scăzute temperaturi
Scolile inchise si saptamana viitoare. Sindicaliștii din învățămân sunt nemulţumiţi de salarii, de reducerea de posturi din mai multe şcoli şi de comasarea claselor, acuzând discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri, titrează romaniatv.net. În plus, reprezentații Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune că, dacă nu vor începe negocierile, se va trece la proteste şi chiar şi grevă generală.
Scolile inchise si saptamana viitoare. Sindicaliştii au declarat că au dat un ultimatum Guvernului prin care au cerut rezolvarea unor probleme cu care se confruntă angajaţii din educaţie, respectiv reducerea posturilor din mai multe unităţi de învăţământ, comasarea claselor, salariile, discriminarea personalului din educaţie prin neacordarea unor sporuri. Mai mult, FSLI a avertizat că în cazul în care nu se vor începe curând negocierile, sindicaliştii vor trece la acţiuni de protest şi chiar grevă generală.
Citește și: Meteo 28 FEBRUARIE! ANM prelungeşte avertizarea de vreme rea, până vineri seară
Scolile inchise si saptamana viitoare. „Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greşit. Sunt posturi unice care sunt desfiinţate. La această oră avem şcoli în care angajaţii nu-şi vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele şi ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare”, a declarat, joi, preşedintele FSLI Simion Hancescu, potrivit sursei citată mai sus.
Administrația Națională de Meteorologie a actualizat în cursul zilei de astăzi prognoza meteo pentru perioada următoare.
COD GALBEN DE NINSORI, VÂNT și VISCOL – interval de valabilitate: 28 februarie ora 11:00 – 28 februarie ora 23:00
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, intensificări ale vântului, viscol;
În intervalul menționat va continua să ningă moderat cantitativ în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei, unde local se va depune strat consistent de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în sud-est rafalele vor depăși 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea, potrivit meteoromania.ro.
COD PORTOCALIU DE NINSORI VISCOLITE, VÂNT și VIZIBILITATE SCĂZUTĂ – interval de valabilitate: 28 februarie, orele 11:00 – 20:00
Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului, ninsoare puternic viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate scăzută în județele Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea;
În intervalul menționat, în județeleConstanța, Tulcea Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 55…65 km/h și local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată și troienită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.
Notă: În cursul nopții de miercuri spre joi (28.02/01.03) vor mai fi intensificări temporare ale vântului în Dobrogea, Moldova și la munte, spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.
De asemenea, meteorologii spun că urmează un val de frig peste România, care va aduce temperaturi extrem de scăzute.
COD PORTOCALIU DE GER – interval de valabilitate: 28 februarie, ora 11:00 – 02 martie, ora 20:00
Fenomene vizate: val de frig;
Zone afectate: toată țara;
Valul de frig va persista și se va intensifica pe parcursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger, mai ales dimineața și noaptea.
COD PORTOCALIU DE GER – interval de valabilitate: 28 februarie, ora 11:00 – 02 martie, ora 20:00
Fenomene vizate: temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua;
Zone afectate: Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea;
În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade.
În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova, local în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea și pe arii restrânse în Oltenia.
Începând din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) și până duminică (4 martie) vor fi intervale cu precipitații în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul și sudul țării. La început va ninge, apoi, trecător, vor fi precipitații mixte și se va forma polei.