Veste bună pentru șoferii români! Țara noastră se pregătește să devină parte integrală a spațiului Schengen, iar acest lucru n-a făcut altceva decât să stârnească semne de întrebare în rândul conducătorilor auto de la noi, scrie Capital.ro. Ce se întâmplă cu permisele auto de categoria B? Toți trebuie să cunoască aceste detalii!
România urmează să fie o parte integrală a spațiului Schengen, iar mulți dintre șoferii români și-au pus întrebări cu privire la permisele auto de categoria B. Conducătorii auto și-au pus întrebări legate de cerințele pentru conducerea automobilelor în statele membre. Pentru vehiculele, pe care le poți conduce cu permis auto de categoria B, regulile rămân aceleași în toate țările din Schengen.
Permisul categoria B permite șoferilor să conducă autoturisme de până la 3,5 tone și cu un număr maxim de 8 locuri, excluzând șoferul. Cel mai bine este ca șoferii, înainte să plece la drum peste hotare, să se informeze despre reglementările specifice fiecărui stat.
CITEȘTE ȘI: Veste teribilă pentru șoferi! Se întâmplă de la 1 ianuarie 2025 și cu toții sunt afectați
Șoferii care au permis de categoria B pot conduce diverse tipuri de vehicule. Începând de anul următor, cei care dețin acest permis vor beneficia de extinderea drepturilor de utilizare, având posibilitatea de a conduce, în anumite condiții, nu doar autoturisme, ci și alte vehicule, precum motocicletele sau tractoarele. Modificarea aceasta nu face altceva decât să le aducă mai multă flexibilitate șoferilor, privind utilizarea mai multor tipuri de mijloace de transport.
CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru șoferi! Cu cât va crește prețul pentru un litru de benzină sau de motorină în 2025
Țara noastră se bucură de multe avantaje după ce s-a integrat complet în spațiul Schengen. Conducătorii auto nu vor mai sta ore în șir la trecerea frontierelor. Momentan, la frontierele țării, precum Ungaria, Bulgaria sau Grecia, toți șoferii sunt supuși unui control la graniță care poate dura ore bune, atunci când e o perioadă aglomerată. Acest control va dispărea după aderarea României în Schengen. Astfel, deplasările vor deveni mai rapide.
Nu este singurul avantaj de care se bucură țara noastră. Aderarea la spațiul Schengen va îmbunătăți cooperarea între Poliția Română și autoritățile din celelalte state europene. Pentru că și țara noastră face parte din UE, aceste reguli rutiere erau deja armonizate, însă odată cu intrarea în Schengen totul va decurge mult mai bine.
Legislația Uniunii Europene permite conducătorilor auto români cu permis categoria B să conducă aceleași vehicule în toate statele membre, inclusiv în Spațiul Schengen. Chiar și așa, este bine ca șoferii români să se informeze și să țină cont de reglementările suplimentare care pot fi diferite de la o țară la alta, mai scrie sursa citată mai sus.