Schimbări majore în spitalele din România. Alexandru Rafila s-a consultat deja cu Biserica
Schimbări majore în spitalele din România. Au loc dezbateri publice în legătură cu modul în care bolnavii în fază terminală sunt îngrijiți în unitățile medicale de stat – care ajung în secțiile de Terapie Intensivă. România este printre puținele țări din Europa care nu are un protocol clar privind situațiile limită în care se află acești pacienți.
România ocupă un loc fruntaș în clasamentul țărilor din Europa care nu are un protocol clar de îngrijire în cazul pacienților aflați în stadiu terminal. Conform ultimelor modificări aduse în 2009 – privind tratamentul acestor pacienți – cei mai mulți dintre bolnavii care sunt în stare critică ajuns în secția de Terapie Intensivă a spitalelor, acolo unde medicii dau din umeri și recunosc faptul că nu există soluții terapeutice.
Ce se va întâmpla cu pacienții critici internați în spitalele din România
Legislația din România prevede ca fiecare pacient să aibă parte de îngrijiri medicale până când acesta își dă ultima suflare, însă nu există un protocol special pentru bolnavii în stadiu terminal, așa cum se întâmplă în Olanda, Belgia, Scoția și chiar SUA. De exemplu, în protocoalele altor țări familiile pacienților critici sunt în permanență în contact cu medicii, putând astfel să ia decizii importante pentru a-i reduce bolnavului suferința.
În România, există cazuri în care pacienții ajung în stadii terminale tocmai din cauza lipsurilor din spitale și lipsa unor proceduri clare. Dacă un pacient intră în stop cardio respirator, trebuie resuscitat chiar dacă familia acestuia nu este de acord.
Protocoalele dedicate pacienților în fază terminală ar urma să fie aplicate în toate spitalele din țară, după o evaluare a experților internaționali chemați să se pronunțe după arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon din București – care erau acuzate că își alegeau ce pacienți ”trebuie să moară”. În România, tratamentul pacienților în fază terminală face parte dintr-un ordin de ministru emis în anul 2009.
”Sunt patologii extrem de complicate și nu sunt tratați şi diagnosticați de persoana care trebuie, de unitatea medicala care ar trebui să i aibă în monitorizare și vedem că este un moment de siguranță al pacientului.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că avut deja discuţii cu reprezentanţii cultelor şi că va avea întâlniri şi cu societăţile profesionale şi cu organizaţiile de pacienţi. Între timp la Spitalul Sf. Pantelimon sunt aşteptate schimbări majore.
Protocoalele dedicate pacienţilor în fază terminală ar urma să fie aplicate în toate spitalele din ţară după o evaluare a experţilor internaţionali chemaţi să se pronunţe după arestarea celor două dotoriţe de la Spitalul Sf Pantelimon”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizaților Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
This browser does not support the video element.