Schimbări majore în Codul Rutier. Devine obligatoriu pe drumurile naționale și europene

Publicat: 19/10/2022 | 11:35
Codul Rutier

Schimbări importante în Codul Rutier. Toți șoferii au obligativitatea de a respecta următoarele legi pe drumurile naționale, europene și autostrăzi.

Proiectul urmează să primească votul final în Parlament, după ce acesta fusese respins de senatori în anul 2020.

Noi schimbări în Codul Rutier din România

Este vorba despre reducerea numărului de accidente, prin folosirea luminilor de întâlnire în afara localităților, îndiferent de tipul drumului.

”În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naționale europene (E) și pe cele naționale (DN) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în noua formularea Codului Rutier din România.

Vezi și: VIN VREMURI GRELE! TRUCUL INEDIT PRIN CARE FACI ECONOMIE CÂND PORNEȘTI CENTRALA TERMICĂ

Potrivit cercetărilor, în anul 2025, numărul autovehiculelor ce se vor deplasa pe drumurile naționale se va dubla, ceea ce ar putea însemna să crească numărul accidentelor, implicit al victimelor.

„Prognozele arată că în 2025 numărul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile naționale din România se va dubla, fapt care, fără o completare a legislației actuale, va determina ca numărul accidentelor să crească, ceea va duce atât la mărirea numărului de victime, cât și la afectarea întregii societăți, ridicându-se costurile socio-economice”, se mai arată în modificare.

Un alt proiect ce urmează să fie implementat se referă la poluarea mediului înconjurător. Astfel, se vor aplica amenzi usturătoare pentru excesul de noxe, dar și pentru poluarea fonică.

Vezi și: CAZ ȘOCANT ÎN ILFOV! UN INSTRUCTOR A FOST PRINS CĂ AJUTA CANDIDAȚII SĂ COPIEZE LA EXAMENUL AUTO. INCREDIBIL CE SUME FABULOASE LE CEREA

Pentru un autovehicul care emană noxe peste limita legală admisă, conducătorii sunt sancționați cu amendă prevăzută în clasa a II de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă, respectiv de la 580 de lei la 725 lei.

Și asta nu este tot. Pe lângă puncte și amendă, autoritățile pot decide un control pe loc, iar dacă neregulile sunt grave, polițiștii pot aplica măsura de reținere a talonului.