Schimbarea de care se temeau milioane de angajaţi! Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Publicat: 13/11/2023 | 10:59
Vești noi referitoare la tichetele de masă ce revin angajaților

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, tichetele de masă și cele de vacanță vor fi taxate suplimentar. Este vorba despre un procent de 10% către CASS, în cazul acestora, așa cum prevede legea publicată în Monitorul Oficial. Iată detaliile mai jos, în articol.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii vor plăti o taxă suplimentară în cazul tichetelor de masă și de vacanță care sunt stipulate în contracte. Practic, contribuți de 10% va fi trimisă către CASS, în acest caz, așa cum prevede legea publicată în Monitorul Oficial. În această situație, angajații care dispun de aceste beneficii vor primi cu 10 procente mai puțin, începând cu veniturile aferente anului viitor.

Vezi și TICHETE DATE DE GUVERN PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA PENTRU CUMPĂRĂTURILE DE CRĂCIUN. CÂND VOR INTRA BANII PE CARDURI

La data de 1 august 2023, valoarea tichetului de masă a ajuns la 35 de lei. De la 1 ianuarie 2024, urmează să se majoreze la 40 de lei. Cât despre tichetele de vacanță de care pot beneficia angajații care lucrează în sistemul privat, angajatorii le pot acorda doar în limita a șase salarii de bază minime brute pe țară (în cursul unui an fiscal). Cu alte cuvinte, pragul maximum este de 18.000 de lei. La momentul actual, tichetele se oferă în format digital și sunt supuse plății impozitului, însă nu contribuțiilor sociale.

Vezi și ANUNȚUL MOMENTULUI PENTRU ROMÂNI! CE SE VA ÎNTÂMPLA CU CERTIFICATELE DE NAŞTERE, CĂSĂTORIE, DIVORȚ ŞI DECES, ÎN 2024

Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2024 cu tichetele de masă și de vacanță

Costul suplimentar de la 1 ianuarie 2024 va fi suportat de companii, în condițiile în care aleg să ofere acest beneficiu în continuare. Iată câteva detalii care sunt stipulate în proiectul de lege.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană. (…) Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Vezi și CUM VOR ARĂTA BULETINELE ROMÂNILOR DUPĂ SCHIMBARE. ACTUALELE CĂRȚI DE IDENTITATE VOR SUFERI MODIFICĂRI IMPORTANTE

În actul normativ s-a menționt și reglementarea unui regim fiscal pentru bonurile de masă acordate angajaților.

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se mai arată în actul normativ.

Vezi și ADIO, VOUCHERE DE VACANȚĂ PENTRU MULȚI BUGETARI! CE CONDIȚII SE VOR APLICA DE ANUL VIITOR

Sursă foto: colaj Pixabay, captură video