AstraZeneca aduce o schimbare. Serul anti-covid își schimbă numele și devine Vaxzevria. Deși denumirea se schimbă, vaccinul în sine rămâne neschimbat.
Schimbarea denumirii vaccinului a fost aprobată în data de 25 martie de către Agenția Europeană a Medicamentului. Noul nume o să fie însoțit și de un nou ambalaj. Acestea nu sunt singurele schimbări pe care AstraZeneca le-a adus în ultimul timp. Tot în luna martie, compania farmaceutică a redus eficiența vaccinului împotriva COVID-19 de la 79% la 76%. (CITEȘTE ȘI: O NOUĂ TRANȘĂ DE VACCIN ASTRAZENECA SOSEȘTE ASTĂZI ÎN ȚARĂ! SE LIVREAZĂ 48.000 DE DOZE)
Reducerea eficienței a avenit după ce autorităţile americane au cerut o revizuire a datelor iniţiale. Rezultatele, foarte asemănătoare cu cele originale, indică şi o eficienţă de 85% în cazurile simptomatice de COVID-19 în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani şi de 100% în cazurile grave ale bolii sau spitalizărilor.
Revizuirea eficienței vaccinului a venit după ce un grup independent de experţi din SUA şi-a exprimat preocuparea, semnalând că datele utilizate pentru studiu ar putea să nu fie actualizate şi a sesizat autorităţile în acest sens. (VEZI ȘI: CARE ESTE, DE FAPT, EFICIENȚA REALĂ A VACCINULUI ASTRAZENECA. ANUNȚUL COMPANIEI FARMACEUTICE CARE I-A PRODUS)
Astfel, Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), condus de doctorul Anthony Fauci, a cerut companiei AstraZeneca să lucreze împreună cu grupul de experţi „pentru a revizui datele de eficienţă şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să fie publicate cât mai repede posibil”.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 32.449 de voluntari din SUA, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori placebo. În urma rezultatelor eficiența vaccinul AstraZeneca a scăzut de la 79% la 76%.